Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ветеринари: Лекарството срещу краста е опасно за хората, то е за животни

08 април 2020, 08:42 часа • 17699 прочитания

Лекарството срещу краста при животни - ивермектин, което в понеделник проф. Иво Петров обяви, че е новият фаворит за лечение на коронавирус, но все още е в тестова фаза в Австралия, се търси масово по ветеринарните складове, аптеки и кабинети. За това алармира Димитър Яновски – председател на Българска асоциация на ветерианрните лекари пред БНТ.

Само за последните два дни в нашата клиника имаме 10 обаждания със запитване "в какви количества можем да го закупим?" Повечето хора искат да го имат превантивно, което означава че психозата в момента у тях е много силна, заяви експертът.

Лекаството е само за ветеринарно-медицинска употреба. И е опасно да се самолекувате, обясни специалистът. То е силно токсично, продължи Яновски, терапевтичната му ширина е доста малка. Самият продукт е с дота точна дозировка при лечение. Предозирането може да се получи много лесно – нямам данни какви може да са дозировките за човек. И ако случайно човекът като вид е чувствителен към този препарат може да се стигне до алергичен шок и по-лошо. Не трябва да действаме под въздействието на стрес в тази ситуация. Може да предизвика интоксикация или най-малко натравяне, алергична реакция и дори да се стигне до смърт.

Този щам на коронавируса е още нов и непознат за науката, а тя в момента се развива много бързо, но да подчертаем, че ветеринарномедицинските продукти са само за животни, а хуманните – за хора, подчерта ветеринарят.

Може ли наистина лекарството срещу краста да се окаже работещо срещу коронавирус? "Изследвания за момента се правят само в Австралия и са инвитро т.е. в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вирус. Все още е в много начална фаза, за да стигне до клиничната му употреба. Но много внимаваме, защото лекарството е много масово и има възможност за голямо производство в цял свят.", коментира темата на 7 април проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Кизисния  щаб за борба с коронавируса към Министерския съвет. Още детайли от проф. Иво Петров.

Как се разпространява самото лекаство?

По закон лекарството не може да бъде разпространявано свободно, но законът не се спазва на 100% в България, обясни ветеринарят. Има вратички, които да направят възможно обикновен човек да се сдобие с такъв продукт. Това е опасно, защото данните за това как това лекарство влияе върху хора не са ясни. Няма такъв продукт адаптиран за хора до момента. Препоръчвам на всички хора да не го търсят и приемат, защото той е опасен, подчерта отново Димитър Яновски и допълни: То си остава лекарство за краста при животните 

Как се купува щом се продава само с рецепта? Със сигурност всички не могат да си го набавят, но съм убеден че има начини, по които това може да се случи. Ясно е по закон – такива продукти се изписват само от ветеринарен лекар – но има недобросъвестни лекари, от приятел на приятел, или от складовете – някой може да се сдобие – може да е един случая, но той може да бъде фатален, предупреди Яновски. Призовавам, колегите и складовете да не го продават, а хората – да не го търсят. Няма смисъл в паниката си да рискувате животът на себе си и семейството си.

Самолечението не е вариант в ситуация на пандемия!!!

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес