Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ваксината за шестгодишни от Турция щяла да се ползва за бежанци "при нужда"

18 декември 2015, 13:54 часа • 9447 прочитания

Взимаме ваксина от турското представителство на Sanofi, след като българското представителство на същата фирма е изготвяла същата ваксина - „Еувакс Б“, по изисканите критерии на нашата държава. Това заяви в парламентарния контрол здравният министър Петър Москов по скандала с ваксините за шестгодишните деца у нас.

Много добре знаете, че турското представителство няма необходим лиценз за разработка за ЕС. Как може тази ваксина да седи на склад и да се предвижда „при случай на необходимост“ ваксината да се поставя на бежанци, попита задалият въпроса Жельо Бойчев.

Не са поемани никакви допълнителни споразумения с Турция в областта на фармацевтичните продукти, увери Москов. Той посочи, че фирмите, които са се бавили с ваксината за шестгодишните, вече са се явили на търг и скоро ще почне реимунизация според календара. И добави, че с ваксините от Турция правителството е осигурило възможността да поеме „евентуален бежански натиск“.

Скандалът гръмна заради твърдения, че във ваксината "Еувакс Б" има тиомерсал. Тиомерсалът е живачна органична сол, която влияе пагубно върху централната нервна система като дори в малки количества може да предизвика опасни последици за здравето на човека. Москов обаче обяви на нарочна пресконференция, че няма разлика между ваксината от Турция и българската ваксина.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес