Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В медицинската синдикална структура на КТ "Подкрепа" има сериозно напрежение

30 април 2019, 14:19 часа • 6826 прочитания

Скандал избухна в медицинското звено на КТ „Подкрепа” – заради председателя му д-р Камен Данов.

Към Данов има обвинения от негови колеги в синдикалната структура, че действа неправомерно в рамките ѝ и дори, че нарушава закона – с фалшифициране на подписи за различни документи. В сигнал до медиите е посочена преписка на прокуратурата, свързана със синдикалния лидер на КТ „Подкрепа” в „Пирогов” Таня Николич. В нея прокурор Румяна Стоянова установява нарушение на Данов – при подписване на процесен документ за свикване на синдикално събрание, но го определя за малозначително и затова няма досъдебно производство.

Извън този случай, към Данов има и други обвинения – че опитал да отстрани Емилия Бачева, която е била заедно с него начело на Медицинската синдикална федерация, като съдът я възстановява на работа. Има и обвинение, че е сключил трудов договор с Медицинския университет, но не казал на синдиката, а получава заплата и като негов председател. Отделно той е обвиняван, че не спазва решения на Изпълнителния съвет на синдиката и се облагодетелства от позицията си.

„В условията на такава хаотична и манипулирана дейност, вече не могат да се защитават синдикални интереси. Сериозно е застрашено провеждането на Националната конференция на Медицинска федерация „Подкрепа”. Съществува реална опасност, с манипулации и фалшификации да бъде легитимирана неморална практика, при която се извършва „търговия със синдикални принципи”, както и факта федерацията ни да се ползва за лични користни цели”, завършва сигналът до медиите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес