Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В България истински грип още не върлува

23 декември 2014, 08:51 часа • 31439 прочитания

В момента истински грип в България няма. Има изолирани отделни щамове на един грипен вирус, но в момента има висока заболеваемост от не грипни респираторни заболявания. Това заяви за БГНЕС академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология на БАН и водещ вирусолог у нас.

Това са заболявания на дихателните пътища главно в детската възраст, но и при възрастни. Има адено вируси, парагрипни вируси, респираторно-синцитиална инфекция при децата. Общо взето те заемат голям дял от инфекциите особено сега в предгрипния период. Времето сега е топло, но е променливо и доста хора боледуват, обясни акад. Гълъбов.

Има една принципна разлика в клиничното протичане на грипа и на другите инфекции на дихателните пътища, причинявани от вируси. Истинският грип започва без кашлица и хрема. Той започва внезапно, бих казал мълниеносно, може точно да се фиксира часът, когато човек се почувствал зле и същия ден вдига температура, понякога 39 градуса или над 38, със силни болки в мускулите и главоболие, което не минава от противоболкови средства. Това е характерното. След силно отпадане един-два дни по-късно започва хрема и кашлица, може да има и гърлобол.

Всичките грипни щамове и изобщо грипът като заболяване е дошъл от водоплаващи птици в Югоизточна Азия, разказа вирусологът. Заболяването е известно много отдавна и международното му название е "инфлуенца", което значи влияние. Като грип, което се използва от 30-40 години като наименование идва от френската дума gripe, което означава сграбчвам.

Това е характерно за грипа - ненадейното начало, сграбчването, както е казано в глагола. Грипът е сериозно заболяване. При него се развиват два процеса, които са характерни само за него. Единият е пораженията на дихателната система, при които най-тежкото е пневмония, бронхопневмония, самостоятелна вирусна или бактериална инфекция.

Грипният вирус се развива само в белите дробове, в дихателната система, носните входове, бронхиалното дърво. Но при грипа има и друг процес, който го отличава от другите инфекции - това е оксидативният стрес. При него става натрупване на прекисни радикали още в самото начало, които се изливат в кръвния поток и поразяват мембраните на малките кръвоносни съдове - артериоли и капиляри, каза още акад. Гълъбов и разясни, че тези продукти се образуват в резултат на взаимодействието на поразените от грипния вирус клетки в дихателната система с имунната система. Те определят симптомите на началото на грипа.

Това внезапно начало с разтрисане, болки и т.н. се дължи на оксидативния стрес. Иначе грипният вирус има инкубационен период един-два дни и в това време няма прояви на заболяване, а вирусът се размножава в белите дробове. Значи трябва да се помни, подчерта Гълъбов, че грипният вирус се размножава само в дихателната система, но благодарение на оксидативния стрес се поразяват сърцето, средното ухо, мозъкът, бъбреците, стомахът, жлезите с вътрешна секреция. Всичко това е много тихо, поради което от грип, при добре развит сезонен грип, не говорим за световна пандемия, според данни на Министерство на здравеопазването около 2000 души загиват в България, главно от усложненията от грипа, като най-вече това се случва при възрастни и хора с хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система - това са рисковите категории.

Какво е особеното при грипа - това е свързано с устройството на генетичния апарат на грипния вирус, който се състои от седем сегмента. Грипните вируси имат кълбовидна форма, те са с размери от 80 до 120 нанометра, което една десета от микрона. Хемаглутинините са по повърхността като шипчета о вирусните частици изглеждат като таралежчета. Хемаглутининът е протеин, с който вирусът се захваща, той намира чувствителните клетки, в които да влезе. Има и по-рядко срещани шипчета, които имат кълбообразна форма, наричат се невраминидаза/ Невраминидазата играе съществена роля след като завърши вирусното разрушаване в дадена клетка, когато вирусът е навлязъл, от една влязла майчина вирусна частица излизат няколкостотин, даже хиляда чрез механизъм на пъпкуване от клетъчната мембрана и точно този втори вид шипчета невраминидаза помага за отцепването на вирусните частици и навлизане в междуклетъчното пространство и атакуване на нова партида клетки.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес