Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уролозите от "Пирогов" няма да се върнат, ако не бъде възстановен на работа техен колега

12 декември 2013, 10:37 часа • 40931 прочитания

Големият скандал в урологичното отделение в „Пирогов” е просто кулминацията на конфликт, който е продължавал с години и е тровил обстановката в болницата. Това потвърдиха пред bTV специалисти от Клиниката по урология.

Основната фигура в конфликта е ръководителят на Отделението по анестезиология и операционен блок към Клиниката по урология на „Пирогов” д-р Цветан Борисов, който вчера беше уволнен от болницата. Заради него преди три дни всички уролози в „Пирогов” хвърлиха оставка. Лекарите твърдят, че д-р Борисов е стигал дори до физическа саморазправа, а обидите били ежедневие – включително обидни прякори за всички в отделението, с които Борисов се обръщал към колегите си.

Освен д-р Борисов обаче е уволнен и професор Славчо Кънчев - координатор на Специализирания урологичен комплекс. Това обаче не беше прието от колегите му, които искат той да бъде възстановен на работа – в противен случай самите те няма да оттеглят оставките си. Ако проф. Кънчев не бъде възстановен на работа като началник на Урологията, на 10 януари Пирогов ще остане без уролози. Тогава изтича едномесечното предизвестие на лекарите.

„В знак на солидарност с подготвеното уволнение на проф. Кънчев. Аз ще напусна. Ние сме професионалист, ние сме един отбор. Дали печели или губи - той е заедно. Или ще победим или ще загубим заедно”, бяха коментарите на лекарите.

„Никой не се свърза с мен. Явно аз съм излишен” – така професор Кънчев коментира решението да бъде отстранен от работа.

Урологът започнал кариерата си в Пирогов преди 30 години. За това време няма нито едно провинение или наказание.

Преди да бъде взето окончателно решение за отстраняване на проф. Кънчев, той получава писмена заповед от изпълнителния директор на Пирогов - доц. Стоян Миланов. Лекарят е временно отстранен по член 199 от Кодекса на труда - употреба на алкохол на работно място. От Пирогов обясниха, че изпълнителния директор доцент Стоян Миланов не може да отговаря на журналистически въпроси, защото е на среща в Министерството на здравеопазването.

Предисторията

От четири години сигнализираме за д-р Борисов, казват уролозите. Те твърдят, че в продължение на години ръководството си е затваряло очите за конфликта с д-р Борисов.

„Ние не искахме този конфликт да излиза на вън, но след тригодишно уведомление на директори, на управителни съвети... и всичко това го заявихме, че не можем да работим с този човек”, коментира Кирил Асенов, 2-ра урология.

„Към мен беше упражнено и физическо насилие, за което съм сезирал прокуратурата. Има състав на извършено престъпление. Бях извикан в операционна, за да консултирам един случай. Докато се съветвах с колегите, бях блъскан от този човек”, разказва д-р Пандаров, детски уролог.

„По този повод в телефонен разговор помолих доц. Миланов да вземе някакво отношение, от тази дата мисля, че беше 8 юли, конфликтът започна да взима необратим характер. В смисъл - видно беше, че повече с този човек не можем да работим в една клиника”, казва и д-р Доросиев, 2-ра урология.

Ръководството обаче твърди, че от скоро знае за напрежението в болницата. „Ръководството на болницата знае от 1 месец за проблема, направи всичко възможно проблемът да бъде решен”, коментира д-р Стоян Сопотенски, зам.-директор по лечебната част в Пирогов.

По време на заседанието Mедицинският съвет изразил остро несъгласие с публикуваната в медиите информация около конфликта в Пирогов, тъй като тя уронвала престижа на лечебното заведение. От своя страна уролозите поставят под съмнение причините за освобождаване от длъжност на проф. Кънчев.

След скандала на подалите оставка уролози им беше забранено да коментират темата пред медиите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес