Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Търговска лига" даде задна за педиатрията, но и обжалва отказа да се строи нова болница в София

05 юни 2024, 14:30 часа • 6172 прочитания

Акционерното дружество "Търговска лига" оттегли искането си за създаване на клиника по педиатрия, променя името на лечебното заведение, но и обжалва пред съда отказа на Министерския съвет да изгради нова детска болница "Мама и аз" в София. Това става ясно от отговора на служебния премиер Димитър Главчев до депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Васил Пандов.

Решението на кабинета "Главчев" да одобри създаването на частната болница с акцент върху майчиното и детското здраве на територията на София за 120 млн. лв., взето без никакво обсъждане, предизвика гнева на педиатричната общност. Причината е, че според данните за болничната заетост в София няма нужда от толкова голяма болница. Още: "В Норвегия има 70, тук са 5 пъти повече": Асена Сербезова за скандалите около детската болница (ВИДЕО)

"Относно развитието на административната преписка след отмяната на Решение № 318 на Министерския съвет от 30 април 2024 г., Ви информирам, че с писмо от 2 май 2024 г изпълнителният директор на „Търговска Лига - Глобален Аптечен Център" АД е уведомил министъра на здравеопазването, че проектът за изграждане на ново лечебно заведение не е имал за цел създаване на „национална частна детска болница", оттеглил е искането за създаване на клиника по педиатрия и е уведомил, че наименованието на бъдещото лечебно заведение ще бъде променено. С писмо, постъпило в Министерството на здравеопазването на 15 май 2024 г. изпълнителният директор на "Търговска Лига" е уведомил министъра на здравеопазването, че оттегля волеизявлението си от 2 май 2024 г., като информира също, че дружеството е инициирало съдебна процедура срещу Решение № 319 на Министерския съвет от 2024 г.", пояснява премиерът Главчев.

От своя страна служебният здравен министър д-р Галя Кондева е отговорила на Пандов, че в момента административната процедура по искането на МБАЛ „Сърце и мозък“ за нова болница в София е висяща. Още: Държавната компания за новата детска болница трупа загуби, а болница няма

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" събира за целта информация от Столичната регионална здравна инспекция, Националния център по обществено здраве и анализи и Националната здравноосигурителна каса, за да извърши анализ и да изготви комплексна оценка на потребностите от медицинска помощ по заявените нови медицински дейности.

Припомняме, че министърът на здравеопазването през юли 2022 г. отказа да даде разрешение на МБАЛ "Сърце и Мозък" за нови медицински дейности чрез изграждане на болница в село Казичене. Отказът бе обжалван пред Административния съд в София град и потвърден. През декември 2023 г. обаче Върховният административен съд отмени решението на предходната инстанция, изпрати на здравния министър указания за ново произнасяне по заявлението. МБАЛ "Сърце и Мозък" е притежание на "Търговска лига", а действителен неин собственик е Тихомир Каменов – български гражданин, пребиваващ в Швейцария. Още: В началото на 2025 г. става ясно как ще изглежда Националната детска болница

Именно така се стигна до решението Министерския съвет от 30 април, с което одобри създаването на болница "Мама и аз". Планираната инвестиция беше за 120 млн. лв.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес