Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази година грипът поразява повече млади хора

03 февруари 2016, 07:55 часа • 3950 прочитания

В противогрипната ваксина за този сезон не е включен щам „Виктория”, но е включен „Пукет”, който е много близък и се получава имунитет и срещу двете. Това увери главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Ако има болен, на първо място трябва да не се работи, да не се ходи на работа. Ако температурата е висока повече от два дни, вече със сигурност трябва да се отиде в болница, категоричен беше Кунчев пред Нова телевизия.

Когато имаме вирус, трябва да се ползват антивирусни средства, не антибиотик, за пореден път подчерта лекарят. Не е работа на пациента да определя от какво страда. Когато има епидемична ситуация, лекарите имат едно на ум. Не искам да обобщавам, но много от колегите са наясно с антивирусните препарати, каза Кунчев, опонирайки на твърдение на Виктор Николаев, че личните лекари винаги дават три лекарства, сред които широкоспектърен антибиотик, независимо от симптомите.

Всяка година има починали заради заболяване от грип – това не са изключения. Сега най-висока е заболеваемостта в групата 15-30 години, което е доста необичайно, посочи д-р Кунчев. Пред епидемия сме, Стара Загора почти е в епидемична ситуация. Предполагам, че някои от областите обаче ще влязат в епидемична ситуация до седмица – досега студеното време забави вълната, обясни Кунчев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес