Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветник на Стойчо Кацаров намекна, че заради него няма мерки по задължителна ваксинация срещу коронавирус

27 юли 2021, 08:24 часа • 6914 прочитания

Ние, епидемиолозите, сме на малко по-друго мнение, но допускам, че здравният министър д-р Стойчо Кацаров е прав – да се ваксинират хората срещу коронавирус по желание. Извън ваксината, всички други способи действат в минимален аспект. Ваксината е това, което ни дава спокойствие. Това заяви проф. Мира Кожухарова, главен съветник на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

В България, съвсем по мъничко, съвсем бавно почват да се увеличават случаите – поредната вълна. За Бургас действително имаше данни за внос на коронавирус от туристи, но в цялата страна го има варианта Делта – така Кожухарова изключи основната причина за новата вълна в България да са чужди туристи.

Очаквам поредната пандемична вълна – бихме могли да очакваме началото на есента вълната на Делта варианта, макар че в съседни държави вече има вълна. Няма причина вирусът да е по-коварен, обобщи Кожухарова, според която все още малко хора са имунни на SARS-CoV-2.

Как ще действаме – професорът пренасочи към Националния план за действие. Последната засега заповед е да се подготвят болниците и да опитваме да увеличим броя на ваксинираните, каза Кожухарова. Според нея, когато вълната почне да е по-видима, ще има по-голям интерес към ваксините срещу коронавирус. Ние така си правим – интересуваме се в разгара на вълната, подчерта пред bTV съветникът на здравния министър.

Малко над 20% от медиците са се ваксинирали, като проф. Кожухарова обяви, че я е срам от това. Вярно, има доста преболедували, но е недопустимо ти да вземеш да заразиш пациент и той да почине, след като почти си го излекувал, каза тя. За ваксинацията на учителите проф. Кожухарова подчерта, че идеята е да го правят, за да не затварят училища и детски градини. Ако се стигне дотам, бих направила така, че училищата да са последните, които затварят, каза здравният съветник.

Кожухарова обясни, че тестовете имат значение когато е болен – за контрол ситото следвало да е много по-стриктно, т.е. да няма влизане на българска територия само с тестове.

Още: 193 нови случая на COVID-19 за денонощие у нас

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес