Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съмнителни смъртни случаи в болницата по хематология напомнят за предишна черна картина

15 октомври 2018, 08:30 часа • 14199 прочитания

Няколко смъртни случая предизвикаха проверка в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Става въпрос за случаи, при които трима млади мъже, на възраст между 21 и 40 години, са починали. Историята се разплете след жалби на семействата им.

Починалите млади мъже са диагностицирани с различни хематологични заболявания, които се повлияват от известните терапии. Лекувани са по така наречения "златен стандарт". Повлияли са се положително от вливанията и са получили усложнения след последните фази на лечението. Те са диагностицирани, лекувани и умират в рамките на по-малко от година.

"Черната" история на болницата

Само три години преди това одит на Министерството на здравеопазването в тази болница открива фрапиращи нарушения. Дългове за 23,6 млн. лева, постоянно растяща счетоводна загуба, която към декември 2015 година стига 6 млн. лева. Над четвърт милион е похарчен за консултантски услуги и проекти за ремонти, които не са реализирани. Купуване на лекарства на завишени цени. Нарушения на процедури по обществени поръчки и липса на контрол по съмнителни договори. Всичко това е описано в доклад на дирекция "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването за нередности в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ) в София.

Документът, който беше публично описан от в. "24 часа", е от юни, 2016 година, а проверката е за периода януари 2014 - декември 2015 година. По това време лечебното заведение се ръководи от бъдещия депутат от БСП проф. Георги Михайлов. Той влиза в парламента през 2017 година и става зам.-председател на парламентарната здравна комисия. Преди да го стори, подписва одита.

"Счетоводната загуба от 6 млн. лв. се формира от реимбурсирането на лекарства от РЗОК", е оправданието на Михайлов в писмено становище до одиторите. Посочва, че през 2015 година за лекарства са похарчени 14,5 млн. лева, което било с 6,7 млн. лева по-малко, отколкото през 2013 година и оттам се формирала счетоводната загуба. Тази разлика се дължала на промените в лекарствената политика, извършени през 2015 година - използвани били генерични лекарства.

Само за 2 години обаче болницата по хематология платила за лекарства 60 хил. лева, а реалната сума е 36 хил. лева, според представени фактури. Като пример е дадено лекарството Вacteripime. Флаконът от 1 гр. е купуван за 11,40 лева с ДДС, а регулираната стойност по позитивния лекарски списък е 6,83 лева.

В одита обаче са описани фрапиращи случаи на безстопанственост и съмнителни договори. Въпреки загубите и дълговете за десетки милиони 264 хил. лева биват преведени на външни фирми по договори за консултации и проекти, които никога не се случват, а освен това са и ненужни. На 7 май 2014 година от болницата искат от министъра на здравеопазването да отпусне 525 хил. лева, с които да се направят пристройки. Няма решение на едноличния собственик на капитала, нито такова на общото събрание на болницата. Въпреки това 3 месеца по-рано вече е сключен договор за изпълнение на проучвателни и проектни работи с фирмата "АС и СА". Не е проведена обществена поръчка. По договора от бюджета на болницата са преведени 23 520 лева, а когато одиторите искат документите по сделката, не получават приемно-предавателните протоколи, на чието основание е извършено плащането.

Проектирането по документи на пристройка не спира дотук. На 5 дати през април 2014 година са сключени 5 договора с друга фирма - “Идеес” ЕООД. Предметът на договора е същият - проучване и проект на пристройка. Всички договори са на стойност 120 хил. лева. И в този случай няма обществена поръчка. През октомври болницата плаща още 44 хил. лв. на фирма "Идеес", но не става ясно дали е по някой от 5-те договора. По всички тях няма приемно-предавателни протоколи за плащанията, нито документи за свършена работа.

Собственикът на "Идеес" ЕООД е Евгени Савчев - бизнесмен, кандидат за депутат от ДПС през 2014 година.

В одитния доклад на Министерството на здравеопазването са описани и редица съмнителни договори за консултантски услуги с други фирми - всички по близо 24 хил. лева. Няма документи за извършена работа, няма и предварителен контрол за законосъобразност. Един от договорите е за оптимизиране на работата на болничното заведение, което така и не се случва в този период.

Един от най-неизгодните договори на болницата по хематология е с "Оварас Вендинг" на бизнесмена Ленет Чакър, син на първата жертва на бандата на Наглите Мехмед Чакър, който беше отвлечен през 2007 година. Договорът е за монтиране на система от телевизори във всички болнични стаи. Подписан е още през 2004 година, със срок на действие 7 години. Удължаван е няколко пъти с анекси, а в него пише, че след края на договора собствеността на телевизорите ще бъде прехвърлена на болницата. Към края на договора през 2015 година, когато директор все още е Георги Михайлов, болницата отново продължава да плаща, без да получава собственост върху тази техника.

Одиторите отчитат сключването на още договори, които определят еднозначно като неизгодни за болницата. Един от тях е "Евролекс Консултинг" ООД за правни услуги. Срокът на договора е 2 години, а стойността му – 86 хил. лева без ДДС. В договора няма обем на дейностите, които трябва да се извършат, брой становища или консултации, заради които да се плати.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес