Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според Кацаров държавата е купила три пъти повече тестове за учениците от предвиденото

10 декември 2021, 12:23 часа • 1871 прочитания

Държавата спечели от поръчките за антигенните тестове за деца, освен това увеличихме неустойката за фирмите, които не доставиха навреме тестовете на 5%. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров от парламентарната трибуна по време на парламентарния контрол, след като беше попитан от депутата от ГЕРБ Асен Балтов за процедурата за закупуване на антигенните тестове за деца.

"Прогнозната цена на тестовете намалихме 3 пъти. Ние закупихме много повече тестове от предвидените", поясни Кацаров.  По думите му средствата, които отпуснал МС за закупуване на тестове, стигали за 1,5 млн. теста, а МЗ успяло да договори и закупи 4,5 млн. теста.

"Благодарение на това учениците успяха да се върнат в клас. Служителите в Министерството на здравеопазването, които вие упреквате, работиха от сутрин до вечер, за да могат учениците да се върнат в клас, без това да е наше задължение", допълни здравният министър.

Професор Балтов, който беше уволнен от поста директор на "Пирогов" именно от Кацаров, от своя страна обвини министъра, че е ощетил държавата и че е създал паника сред родителите. "За съжаление, господин министър, фактите сочат, че след първата провалена поръчка сте променили основни показатели по договорите на класирани участници по процедурата незаконосъобразно", подчерта бившият шеф на "Пирогов".

"Личната ви неприязън, че ви уволних за маса нарушения в "Пирогов", не бива да става предмет на обществени дискусии по такива важни въпроси. Запазете тези лични чувства за вас. Не ги излагайте пред Народното събрание, защото излагате основно себе си", отговори му Кацаров.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес