Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Спешна помощ": 3,7% от пациентите са закарвани в по-далечни болници

29 юни 2016, 07:14 часа • 1451 прочитания

Линейките на "Спешна помощ" са откарали 7,5% или 1361 пациенти в частни болници в София от началото на годината досега. Половината от тези случаи обаче са попаднали не в най-близкото лечебно заведение, каквито са изискванията на здравното министерство, съобщи директорът на столичната "Бърза помощ" Георги Гелев, цитиран от в. "Сега".

Гелев даде коментар, след като Нова телевизия показа как линейки карат пациенти до болници, които са по-далеч от мястото на спешния случай, отколкото други лечебни заведения. Обвиненията към екипите бяха, че вземат пари от частни структури, за да им карат пациенти.

Заради репортажа здравното министерство разпореди проверка в "Спешна помощ" в София, която още продължава. Според досега събраните данни от началото на годината досега чрез бърза помощ са хоспитализирани 18 170 души. От тях 1361 са в частни болници. От настанените в частни клиники 676, или половината, са откарани в болница, която не е била най-близо до мястото на инцидента по различни причини. В 181 от случаите това е станало по желание на близки на пациента. "Тези 676 хоспитализации са едва 3,5% от общия брой, т.е. не може да става въпрос за системен проблем", смята Гелев.

Наказаните за неправилно хоспитализиране медици пък са 14, най-вече за возене на болни до "Сити клиник" и ортопедичната "Витоша". "Витоша" беше включена в репортажа на Нова, като шефът ѝ увещаваше дъщерята на починала жена да не се обръща към адвокат. "Ужасен съм как може пациент от Банкя да бъде откаран в час пик до "Сити клиник" на околовръстния път. "Сити клиник" е прекрасно лечебно заведение за болни от Драгалевци, Бистрица, Горубляне, крайните части на "Младост", Студентски град. Но няма как да возиш 40 километра в час пик пациент с инфаркт от Ботунец до "Сити Клиник", заяви Гелев.

Статистиката на центъра сочи, че кардиологичните случаи се карат най-вече в Националната кардиологична болница, бившата окръжна "Света Анна" и "Пирогов". От 240 кардиологични случаи месечно първите две болници поемат по 50 пациента, а "Пирогов" около 35. Частната "Софиямед" поема по 15-20 души месечно.

"Ако продължава сатанизацията на нашите колеги, скоро няма да остане и един, който да работи в Бърза помощ", каза Гелев. Той коментира още, че не може да твърди със сигурност дали наистина болници плащат на негови служители да карат пациенти в тях, но заяви, че "моралът няма как да се администрира".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес