Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Специализантите от "Пирогов" се извиниха на новия директор

02 март 2017, 10:56 часа • 5837 прочитания

Специализантите от Клиниката по детска травматология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ са написали писмо до проф. Асен Балтов. В него те поднасят своите извинения, съобщиха от болницата.

"Бихме искали да поднесем официално извинението си за действията и изказванията си, с които уронихме името и престижа на болницата, т. ч. Вашия. Последните бяха продиктувани от емоционални подбуди, а не от обективност. Признателни сме Ви, че ни позволихте да продължим работата и специализацията си в „УМБАЛСМ „“Н. И. Пирогов", се казва в писмото на специализантите.

Писмото идва ден след като проф. Балтов се срещна с младите лекари, а на срещата те го увериха, че желаят да останат в лечебното заведение. Преди този разговор директорът не подписваше заявленията им за напускане от началото на седмицата, давайки им шанс да преосмислят решението си.

Междувременно директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов представи новия ръководен състав пред Медицинския съвет на университетската спешна болницата.

Председател на новия Съвет на директорите е д-р Емил Доросиев, а зам.-преседател д-р Людмил Джунков. Членовете са – проф. Асен Балтов, адв. Илиян Кършев и г-жа Живка Савова.

Новият Съвет на директорите гласува промени в част от ръководството. След тях проф. Асен Балтов е временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” ЕАД. Заместник – изпълнителен директор по лечебните дейности вече е проф. Д-р Николай Габровски, д.м.н., доц. Д-р Олег Чолаков продължава да бъде заместник-изпълнителен директор по учебната дейност, поста си запазва и досегашният заместник-изпълнителен директор по административната дейност д-р Галина Тодорова, като ръководеното от нея звено е преформулирано на Дирекция „ Административна дейност”. Функциите на заместник изпълнителен директор по икономическата дейност вече са част от Дирекция „Икономическа дейност” и тях поема г-н Атанас Пемов.

Двете дъщерни дружества Медицинският център „Пирогов” и „Служба по трудова медицина” ще имат контрольор, който да следи дейността им, съобщиха още от болницата.

Припомняме, че на 17 февруари директорът на спешната болница „Пирогов” проф. Стоян Миланов подаде оставка. Причина за решението му е смяната на тричленния борд на директорите с петчленен, направено от здравния министър д-р Илко Семерджиев и заповедта, задължаваща новия борд да назначи за временно изпълняващ длъжността директор на болницата д-р Асен Балтов.

На 27 февруари изпълняващият длъжността началник Клиниката по детската ортопедия и травматология в “Пирогов” д-р Атанас Кацаров подаде оставка. Сред мотивите за оставката си, д-р Кацаров посочи и изготвено от служебния премиер Огнян Герджиков “мъгляво” юридическо становище, с което му било попречено да стане доцент. Кацаров изразява и съмнения за компетентността на новия директор на “Пирогов” и заради изпитната оценка от 3,80 с която Балтов е взел държавния изпит по медицина. В негова подкрепа се обявиха много от работещите в болницата.

Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев коментира ситуацията така:

„Проф. Балтов също е изключително добър специалист, той има предистория и квалификация, които са безспорни. Той получи своя мандат в понеделник и му се стовари емоционална реакция. Ремонтът е планиран отдавна и не може Балтов да бъде обвиняван. Поддържам постоянна комуникация с него, помолил съм го да бъде максимално бърз в тези промени. Това, което видяхме бяха повече емоции, отколкото разум. Всеки проблем трябва да се решава там, където е възникнал.“

Семерджиев беше категоричен, че този проблемът с "Пирогов" ще бъде решен, „но аз искам да напомня, че в момента „Пирогов“ има 25 млн. лв. дългове, от които 14 млн. лв. са просрочени. При предишното управление болницата е била без нито една стотинка дълг. Нека не стоварваме вината върху този, който е поел поста.“ 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес