Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Специалист каза кой е застрашен от тежка алергична реакция от ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech

05 януари 2021, 07:35 часа • 11646 прочитания

Реално само за хората, които са имали тежки алергични реакции, им е противопоказно да си сложат РНК ваксината на Pfizer/BioNTech. Това заяви доцент Мария Стаевска, началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“.

Според думите на Стаевска, докладваните странични ефекти за ваксината на Pfizer/BioNTech при клиничното изпитание в трета фаза т.е. при около 20 000 души са 0,56 на сто, толкова са и в плацебо групата (също около 20 000 души). Цитираните от доцента данни за ваксината на Moderna – около 1%, при плацебо групата е имало 1,3% странични ефекти.

Стаевска сподели пред БНТ и, че при нея е имало лека болка в мускула – това е й най-често посочваната странична реакция. Отшумяло е за ден.

Не виждам защо да не се ваксинираш. Подходът при РНК ваксините ми се вижда изключително елегантен. РНК-то влиза в клетките ни, за да произведе много по-малко белтък (протеин), отколкото която и да е друга ваксина, коментира Стаевска.

Мисля, че самата РНК не може да предизвика отключване на алергии. Вече по отношение на липозомите има дискусия (бел. ред. – РНК молекулата е защитена от 4 вида липозоми, а да може да стигне до клетката ни и да ѝ предаде информация за имунитет, преди имунната ни система да го унищожи). Стаевска специално посочи липида PEG, като каза, че имало дискусии за общо 8 случая на тежки алергични реакции в САЩ и Великобритания след поставяне на ваксината на Pfizer/BioNTech, но все още не е доказано, че този липид е виновен. Той е вложен във ваксината, за да "скрие" РНК молекулата, която отива до клетката ни и там ѝ предава информацията как да изгради антитела конкретно срещу коронавируса SARS-CoV-2.

За хора с астма, сенна хрема, атопична алергия не е забранено да се ваксинират, каза още Стаевска. Доцентът заяви и, че няма проблем хора с целогодишно високи стойности на антитела IgE (Имуноглобулин Е) да се ваксинират. Тя напомни, че хора с по-лека форма на алергия всъщност по-рядко влизат в болница при зараза с COVID-19.

Специално за носенето на маски, доцент Стаевска предупреди, че контактен дерматит може да се развие, ако на маската има метална пластина - такива маски има. Иначе няма проблем.

Доцентът предупреди и да не се стига до невротизиране – например да не бършеш ръцете си постоянно, след като не си докосвал нищо.

Още: Ръст на новите случаи на COVID-19 у нас, но при значително повече тестове

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес