Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнал: 6-годишен получи по телефона оферта за ваксинационен сертификат

05 октомври 2021, 23:15 часа • 4722 прочитания

Зъболекарка се оплака пред БНТ, че 6-годишния ѝ син получил оферта за ваксинационен сертификат. Предложението пристигнало с SMS на мобилния му телефон. Офертата дошла в мобилно приложение от непознат. За услугата той поискал сумата от 350 лева.

6-годишният син на д-р Велизара Николова получил странно съобщение в мобилно приложение. "Получи съобщение по вайбър от неизвестен номер за мен с предложение да се закупи сертификат за 350 лева. Предполагам, че имат все пак някаква база данни, от която взимат телефоните и евентуално имената", заяви д-р Велизара Николова.

От БНТ са се свързали с мъжа, за да поискат сертификат. Той пита как са го открили, какво работят и за какво ще се използва документът. Иска снимка на лична карта и предварително плащане за услугата. Следва обещание, че седмица след плащането сертификатът ще бъде изпратен по пощата. "Ще изпратя данни, на които да изпратите пари и до примерно една работна седмица стават нещата, понеже няколко човека трябва да се съберат. Ако имате още някой познат също може да го пратите, за да стават по-бързо работите просто", казва непознатият мъж пред репортер на БНТ.

"Всички сигнали, които ние получаваме, ги изпращаме на прокуратурата. Възможно е част от сигналите, които се подават просто да не са верни и да са злонамерени, затова моята препоръка към всички е имате ли такъв сигнал, изпращайте го на нас или директно на прокуратурата", казва д-р Стойчо Кацаров – служебен министър на здравеопазването.

"Български лекарски съюз трябва да се самосезира много сериозно в това отношение. Всички знаем имена на лекари, които издават такива сертификати, факт е, че трудно се доказва това нещо", коментира и д-р Велизара Николова.

От прокуратурата съобщават, че към 1 октомври са получени 15 сигнала за фалшиви сертификати и уверяват, че ще бъдат безкомпромисни, ако те се окажат достоверни.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес