Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на столичния психодиспансер: С уволнението ми се прикрива сериозен инцидент

27 февруари 2016, 09:10 часа • 10233 прочитания

Целта на уволнението ми е да се прикрие инцидент в отделението на д-р Анна Попова. Това заяви освободеният шеф на Центъра за психично здраве "Проф. Н. Шипковенски" в София д-р Гълъбина Тарашоева.

По думите на Тарашоева пациент от отделението на д-р Попова е имал "травматични увреждания" след неясен инцидент. Д-р Тарашоева е назначила проверка, като е уведомила и дирекция „Здравеопазване" на Столична община, ресорния заместник-кмет Дончо Барбалов. Подаден е и сигнал до МВР.

Според съдебния лекар нараняванията на пострадалия пациент с по-голяма вероятност са от нанесен удар, а не от падане. Д-р Попова не е уведомила ръководството на Центъра за инцидента, опитала се е да убеди началника на спешното звено да подмени информацията в приемната епикриза на пациента, не е отразила инцидента в рапортната книга и в книгата за инциденти и не е допуснала майката на пациента на свиждане, твърди д-р Тарашоева.

Независимо, че Дончо Барбалов бе наясно с извършеното нарушение в отделението на д-р Попова, той я предложи за нов управител на психодиспансера, добавя д-р Тарашоева. "Аз бях привикана в Столична община от Дончо Барбалов и бях „посъветвана" доброволно да си подам оставката, ако „искам да си спася името, достойнството и професионалния авторитет". Беше ми заявено, че ако не подам оставка до час, ще бъде внесен доклад в СОС с искане за освобождаването ми от поста", каза д-р Тарашоева.

"Всички твърдения на Дончо Барбалов и на общинския съветник от ГЕРБ Силвия Христова, която е член на Здравната комисия към СОС, за системен отказ да хоспитализираме болни не отговарят на истината. И двамата пропуснаха да споменат много съществени факти, като този, че резултатите от извършените проверки, както от Дирекция „Здравеопазване" на СО, така и от столична РЗИ, установиха, че няма нито един отказ за прием на болен. Другата неистита е, че съм искала да закрия спешното звено на Центъра на психично здраве. Няма нито едно доказателство за предприети от мен действия за закриването му", категорична е д-р Тарашоева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес