Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сериозен ръст на хоспитализираните пациенти и болничните през 2014

06 февруари 2015, 21:01 часа • 27475 прочитания

Българите се разболяват все по-често. Болничните листове, издадени през миналата година, са с 80 000 повече, отколкото през 2013 г. В същото време разходите на Националния осигурителен институт растат с милиони.

Профилът на най-здравия българин, според броя на болничните, е мъж от Видин на възраст до 24 години.

А най-болнава или най-често принудена да взима болничен е жена от София, на 32 години. Жените, оказва се, взимат с 30% повече болнични, отколкото мъжете, съобщава Нова телевизия.

По-изгодно обаче излиза на мъжете да боледуват, защото докато си лежат в леглото, взимат по 27 лева на ден, а дамите – средно по 22 лева.

Сезонът на грипа винаги прави рекорд по болнични. Най-често нямаме пари за най-доброто лечение, затова и оздравяваме по-трудно. И се получава удължаване на болничните.

А според здравните експерти, болничните скачат, защото все повече хора се приемат в болница. Броят на хоспитализираните се е увеличил с близо 30% от 1 600 000 преди 4-5 години, до 2 100 000 през 2014 година.

Причината е, че болниците имат нужда от повече пари, а според експерти, единственият им начин е да хоспитализират и хора, които биха могли да се лекуват и извън болницата.

Не липсват и фиктивни болнични, но според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, те са основно в администрацията и то след избори.

Болничните всъщност са много повече, защото Националният осигурителен институт плаща чак след третия ден, а първите три дни са за сметка на шефовете.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес