Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сдружение Родилница осъжда насилието срещу жени по време на раждане

25 ноември 2013, 11:44 часа • 57044 прочитания

На 25-ти ноември, Международният ден за елиминиране насилието срещу жените, сдружение Родилница привлича вниманието към насилието срещу жени по време на раждане.

Много медицински лица не осъзнават или отричат, че техните действия или бездействие нанасят тежки физически и емоционални вреди върху жените, за които се грижат. Разказите на жени за преживяното от тях в болницата по време на раждане представят друга картина, в която физическото насилие и емоционалният натиск са често срещани.

В някои държави насилието върху раждащи е обявено за незаконно и има специални закони, които го уреждат. Така например в Бразилия се счита за насилие, когато медицинските лица  се подиграват на жената, че вика или плаче, когато се обръщат към жената с умалителни или подигравателни имена, или когато подлагат женaтa на унизителни и ненужни процедури като бръснене и клизма.

Във Венецуела е незаконно да се кара жената да ражда легнала по гръб с вдигнати крака, когато може да й се помогне в изправена поза, както и да се разделя от новороденото без медицински индикации.

В Аржентина законът постановява, че медицинският персонал трябва да уважава биологичното и психологично време на раждането, като се избягват инвазивни процедури и медикаменти, които не са обосновани от състоянието на майката или на бебето. Жената има също така правото да бъде придружена от човек по избор по време на предродилния период, раждането и в периода след като роди.

За бременните жени е важно да знаят за проблема и да могат да разпознават проявите му. Важно е също така да са запознати с правата си, като например правото на информирано съгласие, както и въпроси, които могат да задават, за да са адекватно информирани за процедурите. Полезна информация се съдържа в брошурата „Информирано съгласие.“ Друга полезна брошура е тази за Правото на необезпокоявано раждане, която съдържа списък с права, които жените имат по време на раждане.

За медицинските лица също е важно да знаят за проблема и за последиците, които това поведение причинява. Нужно е обучението и следдипломното обучение да акцентира върху основните човешки права на раждащите, да запознава лекарите и акушерките с видовете насилие върху родилки и да предоставя ефективни методи за промяна на нагласите и практиките в болницата.

„Родилница” е сдружение на жени и майки, чиято цел е да подобри състоянието на родилната помощ в България и да разпространява информация за правата, които жените имат по време на раждане. Сдружението е регистрирано през януари 2012 година, но функционира като неформална гражданска група от ноември 2009 г.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес