Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само една болница в България е напълно способна да поеме болни от ебола

10 октомври 2014, 13:15 часа • 49801 прочитания

В България само Инфекциозната клиника на ВМА е приспособена за лечение на ебола. Това призна главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Actualno.com.

Клиниката отговаря на всички изисквания за борба с болести като ебола – за нейното изграждане са похарчени 24 млн. лева, в нея има специални изолационни боксове с отрицателно налягане. Специализираното здравно звено обаче може да поеме само до 10-15 болни. Ако има повече случаи, ще трябва случаите да бъдат поемани от инфекциозни отделения на университетски болници – предвидена е такава организация и се прави възможното да е готова за реализация в случай на нужда, посочи Кунчев. Засега обаче нито едно инфекциозно отделение извън това на ВМА не отговаря на всички изисквания, призна той пред Actualno.com.

На въпрос дали България разполага с някаква техника, подобна на тази в САЩ – например роботът „Малкия Мо”, който чисти с ултравиолетова светлина бактерии, д-р Кунчев отговори, че на нас ни липсват далеч по-съществени неща. Едно от тях е специализираните носилки, но по думите на здравния експерт още по-притеснително е, че липсва оборудване за процеса на лечение – при изследвания, вземане на кръв, обслужване на болен пациент.

Не сте болни от ебола, ако не е изпълнено дори едно от необходими три условия – симптоми като висока температура, главоболие, проблеми със стомашно-чревния тракт, посещение на засегната от заразата страна или доказан контакт с вече болен от ебола. Това заяви крайно категорично д-р Кунчев. Не може само на базата на вдигната температура да се задейства цялата система – на мен ми е много интересно по какви критерии в Сърбия наблюдават 700 души заради съмнение за зараза с ебола, заради изброените условия ли, не се чувстват добре ли – това ми прилича на безумие, коментира д-р Кунчев.

В момента трите държави-огнища на ебола са Сиера Леоне, Гвинея и Либерия. Нигерия вече не се счита за „заразна държава”, тъй като от един месец насам няма нови случаи. Там заразата тръгна и се разболяха 20 души, осем от които починаха, но вече мина един пълен инкубационен период от 21 дни и това значи, че положението е овладяно, поясни д-р Кунчев. Същото е положението и в Камерун, добави той.

За ебола няма ваксина, няма лекарство, няма официално одобрено от Световната здравна организация лечение. Има обаче опити с експериментални лекарства, те се прилагат при случаи на ебола, но само със съгласието на болния. Но засега всички лекарства са симптоматични, а лечението е насочено главно към опити да се спират външните кръвотечения, които са предизвикани от болестта, посочи д-р Кунчев.

Ебола е вирус, който не се предава по въздушно-капков път. Да не забравяме, че макар смъртността да е висока, на практика половината от хората оздравяват. Например в Германия двама разболели се вече бяха изписани, завърши здравният експерт.

Извънредни мерки на границата с Македония

Засега превантивни мерки не са взети. На летищата имало детектор за температура, както на това в София, за да може, когато се открият заразени пътници, да бъдат изолирани. Това споделя Христоска Даница от Прилеп пред БГНЕС. Даница е един от миналите българо-македонската граница граждани през последното денонощие.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес