Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С право на отговор: Работата в "Спешна помощ" отвътре

01 февруари 2018, 16:30 часа • 15398 прочитания

Едва ли са много българите, които считат, че "Спешна помощ" работи гладко. Къде, обаче, е вината и кой е виновен? На този въпрос Actualno.com потърси отговор, след като човек от нашия екип – г-н Димитър Лазаров, се сблъска челно с тази толкова любима на мнозина думичка в България - "системата".

Само преди два дни приятел на нашия колега чупи крак по време на футболно мачле. Случката се разиграва вечерта на 30 януари, като в крайна сметка се налага пострадалият да бъде закаран в "Пирогов" с личен автомобил, а не с линейка – нещо недопустимо в XXI век, но недопустимо само на приказки.

Проблемите в здравната ни система не са един и два, но конкретният случай ни накара отново да си ги припомним и да понаучим нещо ново или добре забравено старо – че рибата се вмирисва откъм главата. Защото спомените ни доведоха до времето, когато като министър на бедствията и авариите в правителството на Сергей Станишев г-жа Емел Етем беше отговорна за въвеждането на телефон 112. И за факта, че в момента не работи телефон 150 – този, който свързваше директно със "Спешна помощ". А тази подробност е много важна – защото телефон 112 събира сигнали за всякакви произшествия, не само за здравни и препраща сигнали до съответните служби. Това означава физическо време за обработка на съответния сигнал, като отделно, в България, по информация на Actualno.com са правени тестове от здравното министерство при няколко правителства специално на софтуера, който се използва за предаване на сигнала. И тези тестове показват време от 7 до 9 минути повече за пoемане на сигнала, отколкото ако можеше да се обадите директно на телефон 150. Няма как това да се преодолее, необходимо е цялостно прекрояване на софтуера или нов, споделят източниците на Actualno.com. И с горчивина добавят, че телефоните за спешна медицинска помощ в редица европейски държави още не са закрити, въпреки наличието на телефон 112.

ЦСМП - София за конкретния случай с нашия колега

Катя Сунгарска, човекът, който завежда отдел "Връзки с обществеността" на ЦСМП (Центърът за спешна медицинска помощ), коментира случая пред Actualno.com. Според нейна справка, във вечерта на нещастната случка, са проведени три разговора, всичките в рамките на точно 28 минути – между 20:51 и 21:19 часа. Първите два пъти се обаждат приятелите на пострадалото момче, а третият път - диспечер от "Спешна помощ" (бел. ред. - не от 112) връща обаждане.

Третият разговор, т.е. този, който е проведен в 21:19, вече е по инициатива на диспечерката в "Спешна помощ" т.е. върнато е обаждане от човек с медицинско образование, а не на работещ за системата на 112, където медицинското образование не е задължително условие, за да постъпиш на работа. Случаят е категоризиран с жълт код* - състояние, което е сериозно, но не застрашава живота на пострадалия. На това основание диспечерката пита и дали приятелите на пострадалото момче ще го закарат до болница или ще чакат линейка, но предупреждава, че линейката може да дойде след доста време, без да уточнява колко.

Същевременно г-жа Сунгарска изрично подчерта в отговор на въпрос на Actualno.com, че ако кодът за реакция е червен т.е. спешно, животозастрашаващо състояние, то в никакъв случай лице с медицинско образование и опит няма да препоръча използване на собствен транспорт, а не на линейка.

В отрязъка между 20:00 и 21:50 часа за "Спешна помощ" в София са постъпили 40 адреса, от които 13 с най-неотложния код – червен, което значи, че на всеки 2 минути е получен адрес, на който линейка трябва да отиде, заяви Катя Сунгарска на база на специално изготвена справка. Същата вечер са работили 8 диспечерки, които координират директно линейките в София, каза още г-жа Сунгарска и добави, че тогава са работили само 13 екипа за цялата столица – т.е. за почти 2 часа е имало 13 неотложно спешни случая и само 13 медицински екипа, които могат да се отзоват. Г-жа Сунгарска уточни и, че в периода между 20:51 и 21:19 часа е било уточнявано коя линейка къде е, по какъв сигнал работи и кога би имала възможност да поеме случая със счупения крак.

На конкретен въпрос на Actualno.com дали дори при такова състояние, което не е непосредствено опасно за живота, но е явно тежко, е редно диспечер да обмисля и предлага вариант с личен транспорт или такси, г-жа Сунгарска отговори, че диспечерът е обучен лекар и на база подавана информация като отговор на насочващи въпроси е способен да определи с голяма точност състоянието на пострадалия, съответно и да даде препоръка какво да се прави. Дори само по описанието накъде е извит кракът, обучен медик може да прецени каква е най-вероятната травма и опасно ли е пострадалият да бъде местен и транспортиран от необучени хора, стана ясно от думите ѝ. В случая, обаче, диагноза по телефона не е давана и дискутирана, но диспечерката пояснява, че линейка няма как да дойде скоро - защото нивото на заетост на "Спешна помощ" в този момент е високо.

* Съгласно разработена по времето на Петър Москов като здравен министър стратегия, времето за реакция на "Спешна помощ" зависи от сериозността на случая, която се обозначава с код, който има три цвята – червен (животозастрашаващо състояние), жълт (сериозно, но не животозастрашаващо състояние) и зелен (нисък риск от бързо настъпване на усложнения). Повикването с код "червено" трябва да бъде обслужено до 8-та минута от подаването на адреса в линейката, а не от подаването на сигнала, с код "жълто" до 20-ата минута, с код "зелено" – до 2 часа. Стратегията трябва да заработи безотказно до 2020 година в цялата страна.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес