Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецептата на Мангъров как да лекуваме коронавирус (ВИДЕО)

09 ноември 2020, 13:26 часа • 39851 прочитания

Аспирин в малки дози, симптоматични лекарства като парацетамол и ибупрофен, за да лекуваме коронавирус – това е рецептата на вече сдобилия се със скандална слава доц. Атанас Мангъров. А ето и точните му думи (след 7:45 минута от видеозаписа), които бяха казани на организирано от АБВ събитие предвид факта, че утре, 10 ноември, партията на Румен Петков прави протест пред Министерския съвет от 18:00 часа срещу взетите мерки от управлението срещу COVID-19.

"Продължителността на острата фаза на COVID-19 е по-дълга, отколкото на човек му се иска – 2 седмици. Нормално е на 9-тия – 10-тия ден болен да продължи да прави фибрилитети, да вдига температура, въпреки че е изпил куп антибиотици – няма как да му спадне температурата от антибиотиците, просто защото това не се лекува с антибиотик. Това е едно самоограничаващо се заболяване, което си минава от самосебе си и се лекува, както се лекува счупен крак. Какво правите, като си счупите крака – не правите нищо, стоите в гипс и чакате да минат два месеца. През тези два месеца каквото и да ви дават, ще ви мине, но не защото сте пили едното или другото, а просто защото са минали двата месеца.

Всъщност лечението на тези болни трябва да се състои в антиагрегант (т.е. лекарство, което да пречи да се образуват тромбоцитни запушалки) - аспирин в малка доза по 100 милиграма, и евентуално симтоматични средства, парацетамол или ибупрофен и то само тогава, когато симптомите са много тежки. По начало не бива да се сваля високата температура, защото тя е физиологична защитна реакция – нещо, с което човек се бори с инфекцията. Когато температурата се сваля, не се помага, а се пречи. Трябва тихо и кротко да се изчака. Единственият смисъл човек да влезе в болница е при дихателна недостатъчност – но тя трябва да бъде истинска. За съжаление ¾ от болните в болница със симптоми, които са "на втория етаж".

Според Мангъров, няма още измислена конкретна терапия за хората, които влизат на интензивно лечение. "Целта на лечението е болните да се държат живи дотогава, докато не преодолеят това, което им се е случило", поясни той и добави, че в повечето случаи нещата завършват добре. "Има случаи, при хората загиват, но обикновено това са хора, които имат куп придружаващи заболявания и които са нелекувани или нередовно лекувани – това е вирус, който засяга предимно възрастните хора и хора, които имат куп придружаващи заболявания", подчерта лекарят.

Мангъров е убеден, че през 80-те години на XX век сме щели да видим 100-тина души в тежко състояние в интензивни отделения, около 1000 – 2000 души с грипоподобни заболявания – т.е. преди изобретяването на PCR технологията.

Доц. Мангъров посочи два начина за борба с епидемията. Първият - болните си седят вкъщи, карантинирани, всички други си живеят нормално. Да се спазва добра лична хигиена, да се избягват затворени помещения, най-рисковите да се пазят, което правели "за съжаление" Швеция и Беларус. Вторият – затваряне, социална дистанция, което в крайна сметка нанесе много тежък икономически удар. Оказа се, че тези страни, които бяха най-затворени и изолирани, при тях отново се наблюдава едно увеличаване на случаите, което води до ново затваряне, заключи той. И продължи с примерите – в Белгия има около 11 000 смъртни случая, в Швеция – около 5000 (по актуални данни от Worldometers към 9 ноември в Швеция има регистрирани 6022 смъртни случая, в Белгия – 13 055. В Китай обаче, където имаше страхотно затваряне, има 4634, а в Тайван, който е пример за превенция, смъртните случаи са едва 7 – ПОДРОБНОСТИ ТУК). "В момента, в който се отворим, всичко ще започне отначало", убеден е доцентът.

Мангъров повтори и нещо друго скандално - че болниците нямали нищо против да приемат болни от COVID-19, но той трябва да лежи докато изтече клиничната пътека, иначе НЗОК няма да плати, а болниците са търговски дружества. Затова имало "задръстване" на лечебните заведения.

А защо вирусът не е изчезнал, както той прогнозираше? Обяснението му е, че смъртността на коронавируса е твърде ниска и затова останал - ако е бил като ТОРС (Sars-CoV), щял да изчезне. Искаше ми се да е така, поясни Мангъров и обясни неточната си пролетна прогноза с "неправилните данни за смъртността" - ТОРС затова де факто изчезнал.

Още: "Сериозен спад в броя на заразените с коронавирус, но при много по-малък брой тестове"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес