Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разчистен е теренът за детската болница

12 август 2024, 17:40 часа • 2265 прочитания

Премахването на двете стари сгради от терена, предвиден за изграждане на Национална детска болница, ще приключи до месец. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Събарянето на сградите започна на 1 юни 2024 г., като едната от тях вече е напълно премахната, а за втората сграда предстои премахване на част от подземните нива. Така изпълнението на задачите по графика за изграждане на болницата, приет от Съвета на директорите на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" ЕАД и одобрен от Министерския съвет, ще бъде ускорено допълнително с още един месец. По договор се предвиждаше разрушаването на сградите да приключи в края на годината. Заради ускорените темпове на работа, тези дейности ще приключат до средата на септември. Още: "Няма да има забавяне": Служебният здравен министър каза кога националната детска болница ще отвори врати

Голяма част от бетонните елементи на сградите ще бъдат раздробени до фракция, годна за употреба, като така ще бъдат изградени временните пътища на обекта, които ще се използват при строежа на детската болница. Останалата част от фракцията ще бъде продадена, с което се планира намаляване на стойността на разрушаването.

Процесите на терен се движат успоредно с планирането на Националната детска болница. В края на месеца предстои утвърждаване на структурата и капацитета на болницата. Тогава ще започне подготовката на „Функционалната програма“ на лечебното заведение, която ще бъде готова до края на октомври. Програмата ще включва задание за проектиране и строителство и създаване на примерни 3D модели на помещенията и сградата. Заедно с това ще се работи и по третия документ, който ще е подробен план за медицинското и немедицинско обзавеждане и оборудване, както и предварително остойностяване на целия проект по изграждане на лечебното заведение. Предвижда се всички тези дейности да приключат до края на годината. Още: "Детска болница до 48 месеца - поемам ангажимент": Директорът на отговорната компания пред Actualno (ВИДЕО)

На 7 август, по време на заседание на Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев каза, че се очаква почистването на терена в кв. „Горна баня“ да приключи до два месеца. В края на юли служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева увери, че документът за окончателната структура на бъдещата детска болница ще бъде приет след постигане на консенсус между всички заинтересовани страни, включително и подложен на обществено обсъждане.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес