Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Расте броят на заразените с менингит от столична детска градина

02 декември 2021, 14:27 часа • 4890 прочитания

Броят на хората, заразени с мерингинт от столичната детска градина "Вълшебство" расте. Това съобщиха от Столичната районна здравна инспекция.

Припомняме, че снощи излезе информация за огнище на менингит в столичната детска градина. По-рано днес стана ясно, че едно от децата е починало. Според информацията става въпрос за първото инфектирано дете, като това е станало още в края на миналата седмица. То е на 5 години и е било в трета група.

Сега СРЗИ вече съобщава, че при 23 души е установено наличие на менингокок при изследване на контактните лица на заразените деца. Към момента на изследването те са без здравословни оплаквания и клинична симптоматика. Насочени са за наблюдение и провеждане на антибиотична профилактика.

Столичната РЗИ е взела всички противоепидемични мерки, след като са получили сигнал за починало дете с вероятна инфекциозна патогенеза. Малко по-рано днес стана ясно, че починалото 5-годишно дете е едно от заразените с менингит.

Веднага са предприети действия по пробонабиране и изследване на контактните деца, техните братя и сестри и персонала на детското заведение.

Извършено е епидемиологично проучване и е разпоредена дезинфекция на Детска градина "Вълшебство". Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и персонала на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на починалото дете.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес