Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ранното откриване на рака на простатата гарантира успешното му лечение

13 ноември 2023, 21:24 часа • 1585 прочитания

Ранното откриване на рака на простатата гарантира успешното му лечение. В повечето случаи той е безсимптомен. Затова с напредването на възрастта, редовните прегледи са жизненоважни.

„Нашите пациенти са на разнообразна възраст. Има и млади хора, които идват по един или друг повод при нас на преглед, да кажем от 18-19 г. Голяма част от тях са над 50г.”, коментира урологът д-р Методи Милушев.

Още: Обучават кучета да подушват рак на простатата жлеза

Той признава, че мъжете са по-страхливи и трудно биха отишли на профилактичен преглед. „Дори и когато имаме някакъв проблем, пак трудно събираме смелостта да отидем при специалист. Когато неглижираме един проблем и правилната профилактика на заболяванията, понякога нещата напредват и за нас лекарите става доста по-трудно да се справим с тях”, допълни урологът.

Ракът на простатата в огромната си част остава незабележим за лекарите. „Той няма симптоми, нещо, което задължително да ни накара да отидем на лекар и когато вече се повяват симптомите, нещата стават много сложни за лечение, много сложни за нас, за да успеем да помогнем на пациента”, обясни още д-р Методи Милушев.

Още: Вижте кои мъже са най-застрашени от рак на простатата

Ракът на простатата може да го има, но да не бъде агресивен в продължение на години. „Да няма метастази до момента, в който изведнъж не стане агресивен  тогава вече нещата тръгват по една доста наклонена плоскост надолу ”, коментира още д-р Милушев.

Още: Не правите секс - идват проблеми с паметта, имунитета, не дай боже рак

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес