Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проверка по места на Actualno.com: Болниците се справят с кислорода, но са пълни с пациенти с COVID-19

03 ноември 2021, 12:31 часа • 3868 прочитания

В пловдивската общинска болница "Св. Мина" наличните количества кислород ще стигнат най-много за още ден. Тази новина на Нова телевизия от 2 ноември беше опровергана пред Actualno.com лично от проф. Петър Петров, директор на болницата.

Проф. Петров подчерта, че има забавяне на доставка на кислород, но това не значи, че лечебното заведение ще остане без необходимото количество.

Иначе ситуацията в болницата е подобна на тази в много други лечебни заведения от цялата страна – леглата за болни от коронавирус са напълно заети. Заради това болницата открива допълнителни легла.

Actualno.com получи информация и за моментното състояние на нещата в пернишката болница "Рахила Ангелова". Припомняме, че Перник е в топ 3 на областите с най-висока заболеваемост от коронавирус в страната, заедно с Монтана и София-град. От пернишката МБАЛ казаха, че към момента нямат проблем с количествата кислород – проблемът е в запълнения капацитет за лечение на COVID-19.

Подобна е информацията и от една от най-големите и известни софийски болница – "Св. Анна". Там има 176 легла за болни от коронавирус и всичките са заети. Няма проблем с кислорода, потвърдиха от лечебното заведение пред Actualno.com но има уточнение, че влиза в сила заповед за спиране на планирани лечебни дейности и операции, като е така от 10 дни насам.

Към вчера вечерта и от болницата в Монтана потвърдиха, че засега нямат проблем с кислорода, макар в един момент да са имали. Там също големият проблем е напливът на пациенти с коронавирус – 35 души, 30 от които се нуждаят от кислород, а по Националния план за коронавируса в лечебното заведение е трябвало да има 23 легла.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес