Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестиращи медицински сестри: Няма разделение, цари страх от лекари като д-р Ангелов

18 август 2020, 08:12 часа • 5155 прочитания

Нов палатков лагер в София има от вчера. Медицински сестри го изградиха пред ресорното министерство в знак на протест срещу нереформираната с години здравна система. Срещнаха се с министъра, но без резултат. Пет палатки и разпънати плакати: "Без търговски дружества в здравеопазването", "Здравето не е стока" и "Борба и солидарност - това са пътищата напред!" посрещат работещите в администрацията тази сутрин.

По думите на медиците, те не протестират с нови искания, а настояват от години за едно и също - по-добри условия на труд, достойно заплащане и реформиране на системата.

„Нашите искания не са променени повече от година и половина и няма да ги променим. Болниците не са търговски дружества и здравната система се нуждае от изграждане на ново. Нуждаем се от нова система, в която пациентът ще е в центъра, а не някъде по кьошетата да е превърнат в касичка", коментира една от протестиращите пред БНТ.

Разделение между сестрите няма, категорична беше тя. "По -скоро в голяма част от медицинските сестри има натрупан страх, от такива лекари като г-н Анелов (бел.ред. Костадин Ангелов - настоящ министър на здравеопазването и бивш директор на Александровска болница), колкото и така да звучи, но е факт. В Александровска болница цари страх. Никой не смее да излезе и да каже какво се случва там. Така е и в цялата страна. Стигнали сме до етап, в който сме превърнати в едни безмълвни роби и ако някой си вдигне главата - репресии. Не ме е страх да го кажа, защото и ние сме минали през това нещо. Така че затова всичко е "Цветя и рози", но не е. И точно г-н Ангелов би трябвало да знае какво се случва в Александровска болница, и не само там. Знаете ли, ако сега трябва да се направи акредитация на всички болници, те трябва да се затворят, защото не може което и да е отделение да работи с 3,4 или 5 сестри. 5 или 6 е максимумът в момента в 90% от болниците", обясни тя.

И подчерта, че в момента се компенсира с допълнителни дежурства, които многократно надвишават позволените 150 часа. "Затова тихомълком се опитват да вкарат 300 часа (бел.ред. - извънреден труд в Колективните трудови договори, през Кодекса на труда). Защо? Да ви увеличим заплатите, чрез извънреден труд. Не искаме извънреден труд, искаме да се приберем в къщите си", категорична беше тя.

Причината не е само коронавируса, а стар проблем, подчерта друга протестираща сестра. "Проблемът е в цялата система като такава. Тя не е изградена да здравеопазва, а да краде и да търгува с вашето здраве. Това, осъзнавайки го, много от нашите колеги заминаха зад граница."

Протестът остава безсрочен до "движение по исканията" на медиците. Те обявиха, че искат оставката на всеки - "министър, правителство", който не изпълнява задълженията си. "Ние сме тук, за да ги накараме да си свършат работата", категорични са те.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес