Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата обвини Москов за ваксините

21 ноември 2016, 17:22 часа • 3203 прочитания

Прокуратурата повдига обвинения на здравния министър Петър Москов. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Обвинение е повдигнато и на заместника му Адам Персенски във връзка с дарението на ваксини между България и Турция.

Москов е привлечен като обвиняем в съучастие със заместника си Адам Персенски. Персенски е бил изключително деен помощник на Петър Москов, по думите на Арнаудова. Говорителят на прокуратурата обясни, че Москов в съучастие с Персенски са целели да набавят облага за здравното министерство (МЗ). От техните действия са настъпили значителни вредни последици както от имуществен, така и от неимуществен характер.

Нарушавайки законовите процедури, министър Москов е приел дарение от Турция. В разрез със законовите регламенти МЗ е заплатило ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. 323 хил. лева са настъпилите имуществени последици от действията на Петър Москов. Неимуществените вреди за държавата се състоят в това, че Петър Москов е създал недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца.

Второто обвинение на Петър Москов е свързано с т.нар. износ на ваксини - 5 млн. бройки срещу туберкулоза. Дарението, което е направила българската държава, е трябвало да отговаря на българските закони. С действията си обаче Москов е ощетил и държавното дружество „Бул Био”.

Третото престъпление, за което Петър Москов е обвинен, е за безстопанственост, каза още Арнаудова, цитирана от БГНЕС. Безстопанствеността е заради производството на 1 млн. броя ваксини "ТетаДиф" от държавното предприятие "Бул Био". Според обвинението ваксината е произведена нелегално, без разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата, съхранявала се е нелегално и затова трябва да бъде унищожена, а това носи щети. Отделно изпълнителният директор на "Бул Био" на практика е бил принуден да подпише договор за тези ваксини от Москов и Персенски, е теза на прокуратурата.

Москов, заедно с Персенски, са с мярка за неотклонение "подписка".

Турските ваксини

Припомняме, че държавното обвинение образува досъдебно производство по случая с размяна на ваксини между Турция и България през 2015-та година.

Тогава страната ни получи около 100 000 ваксини „Пентаксим“ като дарение от югоизточната ни съседка. Тя е предназначена за имунизация на бебета срещу редица заболявания. Заедно с нея бе доставена и ваксина „Еувакс“ предназначена за имунизация срещу хепатит Б. Тогава стана ясно, че тя е забранена за ползване на територията на България, но от здравното министерство обявиха, че ще я задържат, за да я използват в случай на увеличение на бежанския натиск към страната ни, предаде Агенция "Фокус".

Според информацията, от своя страна България е поела ангажимент да дари на Турция 5 млн. ваксини срещу туберколоза.

На 15 април 2016 година, на пресконференция в Пловдив, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по случая. Той обясни, че предметът на разследването е свързан не с въпроса дали ваксините представляват опасност за живота и здравето на децата при прилагането им, а с икономическата целесъобразност на сделката. Тогава главният прокурор обясни, че на практика има два паралелни договора за дарение – единият за ваксини към България и другият - ваксини от България към Република Турция.

През изминалата седмица бе повдигнато обвинение на Росен Алексиев, ръководител на държавната фирма „Бул Био“, която е произвела над 1 млн. неетикирани ваксини "ТетаДиф" срещу тетанус, по поръчка на турска фирма.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес