Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Мира Кожухарова: Обсъждаме реалистични мерки

31 август 2021, 08:01 часа • 3508 прочитания

Мерките срещу четвъртата вълна на коронавирус са в етап на обсъждане, хубаво е, че обществото се включват позитивно с мнения, идеи и предложения. Това заяви съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова в сутрешния блок на БНТ. 

По думите ѝ едва ли някои сериозно би могъл да твърди, че служебното правителство всява страх. Съобщаването на фактите такива, каквито са, са необходими и се обсъждат мерки, които са реалистични, за да постигне ефект, който е възможен, категорична бе Кожухарова. 

Основната ни цел е да опитваме в рамките на възможното и разумното да ограничим разпространението на вируса, подчерта Кожухарова. Мерките целят ограничение на циркулацията на вируса и става основно чрез намаляване на контактите и човек да има имунитет, каза професорът.

Проф. Кожухарова не може да разбере защо всички чакаха да се появи ваксина от миналата година, а сега, когато имаме ваксини, всички казват, че не я искат. Кожухарова не смята, че има дискриминационно решение сред мерките, защото всеки сам избира какво да прави. "Не става дума за затваряне, а за разумно решение, което хората започнаха да вземат. Истината е, че ние чакахме ваксината с нетърпение, а когато дойде, се оказа, че не я искат", каза проф. Кожухарова. 

Тя увери, че се правят проверки в болниците, които лекуват коронавирусната инфекция. Има изплашени хора, страхът не отминава толкова бързо. Има хора, които са стресирани, предупреди съветникът на здравния министър, като отново потвърди тезата, че си не е съгласна, че се всява страх. 

Създаването на ковид зоните към ДКЦ-тата ще даде възможност на хората, които имат възможността да бъдат наблюдавани от лекар, да получат адекватна медицинска грижа, обясни проф. Кожухарова. В МЗ много внимателно следят ситуацията, анализите се правят всеки ден и показват, че инфекцията в момента е започнала да засяга по-младите възрастови групи. 

Във връзка с началото на учебната година, проф. Кожухарова отбеляза, че обучението на децата в училище трябва да бъде присъствено, като се надява плановете на МОН да се изпълнят и децата да учат максимално присъствено. Светът е тръгнал по правилния път и още миналата година трябваше да направим така, за да не струпваме негативите от пандемията върху децата, категорична бе проф. Кожухарова.

Тя се надява четвъртата вълна да не се достигне висотата на предишните. Когато родителите са ваксинирани и учителките в детската градина са ваксинирани, няма да има проблем за никого, това не е дискриминационна мярка, допълни проф. Кожухарова. 

Противоепидемичните мерки са взимат тогава, когато е нужно. Лятото циркулацията на вируса беше слаба и не се налагаха допълнителни мерки. 

За третата доза и бустерната доза ваксини, проф. Кожухарова посочи, че третата доза се препоръчва на хората с имунен дефицит. България ще изчака решението на Европейската агенция по лекарствата, каза проф. Кожухарова. 

Прочетете още по темата: Съветник на Стойчо Кацаров намекна, че заради него няма мерки по задължителна ваксинация срещу коронавирус

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес