Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Кожухарова: Няма да има затваряне на заведенията при новата вълна на коронавируса

19 август 2021, 08:43 часа • 3121 прочитания

Не става въпрос за нови мерки, а за мерките, които се предвиждат в Плана за борба с инфекцията. Време е вече да се въведат мерки на национално ниво, със забавяне в няколко области. Това заяви съветникът към МЗ Мира Кожухарова в студиото на Нова телевизия. Намираме се в началото на епидемичната вълна. Добре е да се ограничат контактите и това трябва да стане на лично, индивидуално ниво.

На този етап се предвижда ограничение за заведения, клубове, културни мероприятия, спортни зали - с посещаемост до 30%. Ако имахме по-високо ниво на ваксинация би могло този процент да е до 50%, но все още сме далеч от колективен имунитет, коментира Мира Кожухарова.

Разумно е да се намали работното време на заведенията - до 23 часа. Именно тази мярка е обсъждана вчера по време на съвета към Министерство на здравеопазването. Мерките трябва да съответстват на вида причинител на болестта - при този щам заболеваемостта е широка сред възрастовите групи 20 - 29 и 30 - 39 години. Затова и мерките трябва да бъдат насочени натам, обясни Кожухарова по Нова Телевизия.

Към момента има относително бързо нарастване на случаите, засега няма проблем с болниците, макар и приетите за лечение да са над 2000 за страната. Проблемите вече не са такива, каквито бяха при втората и третата вълна на вируса - "Колегите могат по-адекватно да реагират, както и да направят сметка за откриване на легла. Стои проблемът с персонала, но той е хроничен", констатира Мира Кожухарова.

Тя смята, че идеята за амбулаторно домашно лечение на коронавирус съответства на психическата нагласа на българина, който не обича да ходи в болница..

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес