Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Кантарджиев: Отново имаме увеличение, дано да е умерено

12 септември 2020, 12:00 часа • 6073 прочитания

"Над 200 случая сме нямали от 25 август. Отново имаме увеличение, дано да е умерено, защото в последните три седмици имаме намаляване на случаите". Това коментира пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Припомняме ви, че в петък у нас бяха отчетени 201 нови случая на заразата.

Според професора моментът е такъв, че хората не трябва да се плашат, а родителите трябва да пускат децата си на училище. "От МОН набелязаха мерки за предпазване в училищата и всеки директор взе допълнителни мерки. Ако си добър директор на училище, ще вземеш добри мерки срещу коронавируса. Трябва да има училище и икономика, обществен и стопански живот, както и културен", заяви още проф. Кантарджиев. Той препоръча родителите да научат децата как да си слагат маската и как да си мият ръцете.

"Ако още две седмици през юни не бяха позволявани баловете, стадионите и нощните заведения, тогава щяхме да следим само вносните случаи на вируса", каза още той и добави, че мерки се взимат, когато стане криза. "Показахме, че като държава може да взимаме не толкова строги мерки, даже в Северна Македония имаше полицейски час", уточни специалистът.

По думите му в медицината не трябва да се бърка политиката и не трябва да има политически нюанси. "Коронавирусът се развива няколко дни, докато грипът те сграбчва за 2-3 часа, почва да те боли, не ти се става от дивана, на пушачите не им се пуши. При коронавируса става по-бавно, с дни. Вдигаш леко температура, след дни получаваш лека непродуктивна кашлица – колкото повече кашляш, толкова повече ти се кашля. Влоши ли се състоянието и засегне ли се белодробната тъкан, това не е пневмония, а токсичен пневмонит", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. "Тестовете ги правим, защото това доказва болния, а и тези, които са били в тесен контакт с него, след което ги изолираме и карантинираме“, уточни още той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес