Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Кантарджиев каза кои вируси ни атакуват лятото

10 юни 2022, 09:30 часа • 2601 прочитания

Здравият човек боледува пет пъти годишно от някаква инфекция - най-често вирусна. Едни са зимата, други лятно време. В момента сме в края на пролетта и началото на лятото и най-актуални сега, и това е доказано в референтната лаборатория на Националния център, са риновирусите. Те правят една много тежка хрема при децата, с температура до 38 градуса. Не е висока температурата, но има силна хрема.

Това обясни проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова телевизия.

„Възрастните хора правят адинамия и хрема“, допълни той. И обясни, че адинамията е загуба на сили.

„Вирусът засяга дихателните пътища и бронхите, не стига до алвеолите и не прави пневмония, но този вирус намалява фагоцитозата на бактериите. Трябва да се пазим, като често си мием ръцете. Мокрите кърпички пък не трябва да са със спирт, а лятно време трябва да са с хлорхексидин“, обясни още проф. Кантарджиев.

По думите му печеното пиле става опасна храна през лятото. „За храните от растителен произход няма проблем, но с тези от животинския – мляко, яйца, месо, трябва да се внимава и винаги да са в хладилника“, каза той.

Относно мутациите на Омикрон, проф. Кантарджиев заяви, че има две фирми, като вече се правят нови РНК-ваксини и когато дойдат в Европа, ще дойдат и България. „Очаквам това да стане наесен, когато всеки ще може да си постави трета или четвърта доза, за да сме спокойни през зимата. Затова сега хората, които не са ваксинирани, бабите и дядовците дето се криха две години, хубаво е да ги убедим да се ваксинират“, категоричен беше той.

ОЩЕ: Проф. Кантарджиев е против отпадането на всички противоепидемчини мерки

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес