Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Кантарджиев каза как да се лекуваме от скарлатина

13 март 2023, 07:42 часа • 7592 прочитания

Скарлатината е заболяване с характерен обрив по кожата, който започва по характерен начин със зачервено лице и бледост около устните. Скарлатината се лекува с пеницилинови антибиотици. Това заяви пред bTV проф. Тодор Кантарджиев за резкия скок на случаите на скарлатина у нас. 

По думите на бившия директор на Националния център по заразни и паразитни болести, трябва да се ползват бързите тестове за диагностика. Нищо опасно, нищо сериозно, нищо притеснително, но скарлатината трябва да се лекува навреме, призова проф. Тодор Кантарджиев.

От последната седмица имаме 40 пъти повече случаи на скарлатина в сравнение с миналата година поради три причини: недоброто обучение не лекарите за тази инфекция, неправилната употреба на антибиотици и след коронавируса има бум на респираторните инфекции. 

Той увери още, че коронавирусът си отива, но с идването на пролетта идва последната вълна на случаи на инфекцията. След това COVID-19 ще придобие характеритерите на коронавирусите преди пандемията, категоричен беше проф. Тодор Кантарджиев. 

Още: Лекар: Скарлатината винаги се проявява със следните симптоми при възрастните хора

 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес