Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Кантарджиев: Днес е първият ден без COVID мерки

16 ноември 2022, 14:39 часа • 3360 прочитания

16 ноември 2022 г. е обявен официално за първия ден без ковид мерки. Това заяви микробиологът проф. Тодор Кантарджиев, като сподели, че решението е взето вчера на консултативен съвет при здравния министър предвид ситуацията и тенденцията в заболеваемостта от коронавирус.

Професорът обаче е категоричен, че трябва да останем отговорни към себе си, особено в зимния сезон, когато има ръст на респираторните заболявания:

"Препоръчително е за възрастните и хронично болните да продължат да използват маски в градския транспорт и на места със струпване на много хора", допълни той и припомни, че има национална програма на здравното министерство за безплатна ваксинация на възрастните над 65 години.

Вече има доказан първи случай на грипен вирус за нашата страна за този сезон – той е от тип А. Жена на 42 г. с потвърден грип H3N2.

"Доказани са и първите случаи в Европа. Това е грипът, който направи големия епидемичен взрив в Австралия", коментира проф. Кантарджиев.

"Вече има противогрипна ваксина за децата от 6 месеца до 19-годишна възраст, която се капе в носа", обяви епидемиологът и обясни, че става дума за жива ваксина, която създава локален имунитет в носа и силно намалява риска от заразяване с грип.

Консултантът по ваксинация към Столична община препоръча на тези, които все още не са се ваксинирали срещу коронавируса да си постави ваксината на Valneva, която защитава срещу всички варианти на COVID-19.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес