Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Кантарджиев: 1 милион лева са дадени за тестове за COVID-19, 22 лаборатории работят вече в страната

16 април 2020, 18:00 часа • 3594 прочитания

„Още тази сутрин докладвах 14 нови случая на коронавирус, потвърдени в националната референтна лаборатория, но до довечера мисля, че ще имаме още доста нови случаи. Щабът още преди месеци предупреди, че по Великден и след това ще започне едно покачване по кривата на разпространението на вируса. Това е нормално нещо и мисля, че го посрещаме подготвени като държава и като общество“. Това заяви в ефира на „Плюс-минус" по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

„В България трябва да се изследват масово три групи хора. Всеки, който е с пневмония у нас, трябва да бъде тестван. Всяко медицинско лице, което има леки прояви, трябва да бъде тествано. Масово всички работещи колективи от нашата икономика трябва да бъдат тествани. Всеки с хрема, гърлобол трябва да си направи изследване. Има достатъчно лаборатории за тях“, допълни проф. Кантарджиев.

„Ако три седмици преди пика, се вземат по-строги мерки, се намалява височината на този пик с около 70%. Занимаваме се с коронавируса много по-рано. Бяхме подготвили две лаборатории още през февруари. Вече започнаха да се правят и масово тестове на засегнати групи. В момента има 22 лаборатории. Бързите тестове трябва да се правят, за да разберем колко души са били в контакт с инфекцията и колко души са инфектирани в момента. Те са две поколения. Първото е с много ниска активност и нямаше особен смисъл от това да се правят изследвания с него. Сега тези, които се предлагат последните седмици, са основани на злато и са значително по ефективни", обясни още професорът, като уточни, че че за закупуване на тестове са дадени един милион лева.

По думите на експерта, в момента най-големият процент на болни и инфектирани е в София. Той отново посъветва хората да ограничат контактите си и при излизане, особено при пътуване в градския транспорт да слагат маска.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес