Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Ива Христова: Плавно нарастват случаите, стабилно се задържат

09 март 2021, 09:09 часа • 1429 прочитания

Надявам се в момента да сме в пик на COVID-19, защото това ще означава, че оттук-нататък ще спадат случаите. Но не съм убедена в последното.

За щастие, все пак плавно нарастват случаите, стабилно се задържат. Но определено буди притеснение възможността да се повишат доста и това да натовари значително болниците предвид това, че пациентите дълго пролежават и това да заеме капацитета на здравните заведения.

Това коментира в ефира на bTV проф. Ива Христова.

Ръстът е както в процента на положителните проби, така и в общия брой на доказаните случаи. Много се надявам да задържим едно ниво на около 3000 болни, което ще бъде все пак добре.

Но мерките, които се обсъждат в момента, са в случай на повишение и на това, че има голяма разлика между отделните области и ще е по-разумно мерките да се затегнат там, където не се справят добре, обясни професорът.

При британския вариант няма данни да протича по-тежко болестта или пък да има по-висока смъртност, но предвид факта, че лесно се разпространява, става доминиращ.

И действително в Западна Европа повишението на случаите се дължи именно на британския вариант. Но той не е единствен, има и други варианти на К19, които също набират сили, посочи тя.

За сега няма данни за разпространение на други варианти у нас, но се работи в динамични условия и рано или късно ще дойдат и други варианти на вируса у нас.

При едно евентуално разпространение на тези доминиращи варианти не се знае кой ще вземе превес. Може би този от Великобритания е най-добрия вариант, тъй като другите протичат по-тежко, обясни Христова.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес