Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Илко Гетов: Системата на лекарствоснабдяване е част от националната сигурност

09 февруари 2019, 16:15 часа • 3418 прочитания

Голяма част от аптеките в страната нямат готовност да се включат в Националната система за верификация на лекарствата, с която се цели да не се допускат фалшиви медикаменти на пазара.

Това заявиха днес в Стара Загора от Българския фармацевтичен съюз, предаде БГНЕС.

В България фармацевтите са информирани за новата система още от 2011 година, а от 2016 година има и европейски регламент, който трябва да се спази. Новата система ще даде възможност на държавите членки по-добре да проследяват отделни лекарствени продукти, особено в случай на съмнения. С въвеждането на новата система фармацевтите трябва да направят допълнителни разходи, тъй като наличието на компютър и инсталиран софтуер става задължително условие за отпускане на лекарства с рецепта.

„Системата на снабдяването с лекарства е част от националната ни сигурност и е време е да се помисли многопластово за тези обекти, които дават качество на живот. Смятаме, че трябва да се намерят пари за подкрепа на малките аптеки в населените места, които са труднодостъпни или отдалечени от големи центрове, където живеят нископлатени граждани. Всеки гражданин трябва да има еднакъв достъп до лекарства и фармацевтична услуга, включително и денонощна“, е мнението на председателят на БФС проф. Илко Гетов.

„Това колко ще струва зависи какво е състоянието на аптеката в момента, наличното оборудване и доколко то е съобразено с модерните технологии, защото има аптеки, които към момента нямат никаква подготовка и готовност за това нещо, тоест до момента те са работили без компютър, само с един фискализиран касов апарат. За съжаление при тях финансовото натоварване ще е най-голямо”, обясни Светослав Крумов, зам.-председател БФС.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес