Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Христова: Важното е колко от заразените ще влязат в болница, а не колко са новите случаи

11 януари 2022, 09:04 часа • 3728 прочитания

Важното е колко от заразените с COVID-19 ще имат нужда от хоспитализация, а не колко точно са новите случаи. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя очаква покачване на случаите през следващите дни. "Не можем  да се каже колко точно ще бъдат и колко дълго ще продължи това повишение”, каза още проф. Христова.

По думите й "Омикрон" е тръгнал с много оптимизъм, тъй като се твърди, че протича леко и протича само с хрема и болки в гърлото. "И нашите, и световните данни показаха, че има случаи с по-тежко протичане”, коментира експертът.

Тя обясни, че сред новооткритите 52 проби на заразени с "Омикрон", повечето са на възрастни хора. "Има и на 45-47 годишни, всички са с придружаващи заболявания. Има четири деца. Повече от болните са с пневмония. Няма заразен или починал с "Омикрон" с три дози", уточни Христова.

Тя е категорична, че ваксинираните трябва да си поставят бустерна доза, защото вече е ясно, че имунитетът не издържа достатъчно на "Омикрон".

Попитана, може ли да се разбере дали човек е ваксиниран, тя отговори, че това може да стане с кръвна проба, от която може да се разбере колко е напрегнат имунитета на човек.

 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес