Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Притеснява ли се здравното министерство от заболеваемостта от COVID в страни с много ваксинирани - ето отговора (ВИДЕО)

06 януари 2022, 18:38 часа • 7777 прочитания

Здравните власти планират да стигнем до 60 % ваксинирано население до края на месеца. Това обяви след заседание на Националния пандемичен комитет в МЗ зам.-министър доц. Георги Йорданов.

На въпрос от репортер на Actualno.com не се ли притеснява от високата заболеваемост от COVID-19 в страни с високи нива на ваксинация, Йорданов призна, че това е факт и е тревожно. Но обоснова нуждата от ваксинация с разликата в протичането на вируса.

Запитан дали е сигурен, че има подобна корелация, той отговори утвърдително.

Йорданов призна, че към момента данните от Германия и Великобритания сочат за по-леко протичане на новия вариант на COVID Омикрон. С оглед събраните до момента данни, здравните власти планират да намалят срока на карантината за болните от коронавирус и контактни на тях.

Йорданов отчете нежеланието на населението да се ваксинира и съобщи, че на база данните от националното преброяване имунизираните срещу коронавируса българи са 35,70%.

Доцентът заяви, че въпреки ниския процент имунизирани ваксинацията ще остане доброволен акт. По думите му в държавните структури вече се прилага изискването за зелен сертификат и се провежда периодично тестване на служителите, които не са ваксинирани. Въпреки анонсите за задължителна имунизация за определени групи - социални и медицински работници, учители, такава няма да се налага, посочи той.

Йорданов призова родителите да не пускат децата си на детска градина или училище, ако имат симптоми на вирусна инфекция.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес