Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Потвърдено: Байрям Али отива на лечение в Германия в края на месеца

10 март 2017, 07:14 часа • 1110 прочитания

На 27 март 9-годишният Байрям Али ще бъде приет в Университетската клиника в Тюбинген, Германия, потвърдиха от Център фонд за лечение на деца. Детето отива в Германия за баба си, Селима Али.

Според информацията донорът т.е. бабата не е бил включен като пациент съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност в Европейския съюз. Предстои НЗОК да издаде допълнителен формуляр S2, поeмащ разходите за предоперативните изследвания на бабата на Байрям, както и неговата хемодиализа в германската клиника. Селима Али е с прекъснати здравноосигурителни права от февруари 2012 г., което се явява пречка за поемането на разходите й от НЗОК. Това не е било проверено и взето под внимание от Фонда. За щастие всички здравни вноски бяха платени от благодетел, пожелал анонимност.

От ЦФЛД уточняват и, че всъщност не е било ясно дали Селима Али е подходяща за донор в случая и е постигната договорка с германската болница, че ако действително е така, то Байрям Али ще бъде върнат обратно в България и ще му се търси нов донор.

Както е известно, на 1 март министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев подписа формуляр S2 за лечението на Байрям Айше Байрям след заключенията на консилиум специалисти и окомплектоването на нужните документи за трансплантацията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес