Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По препоръка на РЗИ и в Стара Загора спират учебните занятия

04 март 2020, 16:10 часа • 2927 прочитания

По препоръки на Националния оперативен щаб, с оглед ограничаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип сред учениците, РЗИ – Стара Загора предлага прекратяване на учебните занятия в област Стара Загора на 5 и 6 март. Съобщението е на РЗИ, цитирано от БГНЕС.

Мярката се налага заради нарасналата през последните 3 дни заболяемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ), предимно във възрастовите групи от 5 - 14 години и 15 – 29 години.

Област Русе също излиза в грипна ваканция по разпореждане на Регионалната здравна инспекция. Това съобщи директорът д-р Маргарита Николова. Тя поясни, че учебните занятия ще бъдат преустановени от утре (5 март) до понеделник (9 март) включително. Причината е отсъствието на между 20 и 25% от децата в училище.

Въпреки това област Русе все още не е застрашена от епидемия, поясни още д-р Николова на брифинг пред медиите. Стойностите обаче са се повишили значително за седмица - от 108 на 10 000, заболелите са вече 140 на 10 000 души. Грипната ваканция за учениците е превантивна, като целта е да се намали разпространението на новият грип тип Б, който върлува в цялата страна. Той "атакува" предимно именно младите хора и децата.

Припомняме, че до момента 10 области и общини са в грипна ваканция - като в Бургас, Перник и Шумен, тя обхваща всички училища.

Къде още има обявена грипна ваканция - вижте в тази статия.

Междувременно, в последните дни при пресконференциите на Кризисния щаб за борба с коронавируса, експертите предупреждават за втората грипна вълна, която в момента обхваща страната. Явление, нетипично за България, след като вече сме преживели една през януари. Според медиците, борбата с грипа тип Б затруднява много противодействието на коронавируса в Европа и на Балканите. Дори в Гърция обявиха, че от сезонния грип има и смъртни случаи. ПОДРОБНОСТИ.

Как се развива коронавирусът на Балканите прочетете в тази статия.

Коронавирус или грип: Как да ги различаваме?

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес