Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плашат с Кодекса на труда протестиращите лекари, проф. Миланов обяви държавата за "проклета"

02 юли 2014, 08:09 часа • 23151 прочитания

Протестиращите лекари от „Спешна помощ” в София казаха, че не могат да говорят пред камери, защото временният шеф на звеното д-р Александър Златанов ги е заплашил с Кодекса на труда. Единият лекар каза, че ще трябва да дава писмени обяснения пред Златанов по  чл. 193, ал 1 и 2 по Кодекса на труда (Работодателят е длъжен преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша работника или служителя или да приеме писмените му обяснения и да събере и оцени посочените доказателства).

В 9:00 часа започва специален Дирекционен съвет за „Спешната помощ”.

Още миналата година знаехме, че това ще се случи, но освен да пишем писма, друго не можахме да направим, каза професор Милан Миланов. Тези хора в парламента нямат грам срам – какво значи напускаме, ми ако ние, лекарите, напуснем, попита той.

Жал ми е за колегите, които „маат по цяла събота и неделя”. Ми там, където ги нападат лекарите от „Спешна помощ”, да се съберат по десет линейки, както таксиметровите шофьори и да го пребият този, който напада, възмути се проф. Миланов. В Турция на лекарите казват "учителю" - има уважение. „Спешна помощ” протестира, ама не активно – ми ще спре, защото няма да има пари даже за ток. Защо лекарите да дотират държавата, като тя събира нашите данъци – проклета да е тази държава. Или ще се замислят истински за тези, които работят, или ще вървят по дяволите, заяви Миланов.

В Хасково

Г-да депутати, искаме да се актуализира бюджетът на Здравната каса още от следващия месец. Иначе стачките ще тръгнат в цялата страна.

Основната и много голяма болница в Хасково – МБАЛ-Хасково, има дългове от 1,8 млн. лева за април и май. Отделно медицинският персонал не е получавал заплати заради поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ). И причината е, че сметките им не са прехвърлени към други банки, както стана с други фирми.

Шефът на болницата увери, че пациенти няма да бъдат връщани, макар че някои лекари казаха пред камерата на Нова телевизия, че може да почнат да се връщат неотложни пациенти. Спешни обаче няма да се връщат. А заплатите в болницата в Хасково са около 500 лева средно на лекар и 455 лева на медицинска сестра.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес