Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак предупреждение, че в България почва експоненциален ръст на заразени с коронавирус

03 юли 2021, 09:16 часа • 20069 прочитания

За старт на експоненциално увеличение на заразените с коронавирус предупреди математикът Лъчезар Томов. Той го стори с графика в личния си профил във Фейсбук, в която е демонстрирал кривите на заболеваемостта - за 7 дни, за 14 дни и за 21 дни.

При всички варианти има тръгване на кривата нагоре, като при 7-дневната заболеваемост е прескочена стойност 1 на репродуктивното число. Това значи, че 1 болен вече заразява повече от 1 друг човек.

Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд е убеден, че "времето изтича". "С този вариант всеки ден е от критично значение, минат ли се няколкостотин случая, ще има невиждана досега експлозия и само зверски локдаун ще може да спре инфектирането на почти всички", пише той под публикацията на Томов. Самият Томов посочва, че хората сега излизат в отпуски - "по плажове и планини", но можело да не стигне този път.

 

На 30 юни Маринов коментира пред БНР, че играем много опасна игра със SARS и разказа за експеримент при мишки с предишния такъв вирус, който предизвиква Тежък остър респираторен синдром. По думите му, след многократно предаване на вируса при мишките, той първоначално бил почти безобиден при тях, но постепенно станал много смъртоносен - ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Маринов добавя как имало случай на болест при кокошките, която станала на 100% смъртоносна за неваксинирани птици заради еволюционен натиск от ваксина, само че д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория за мозъчни инфекции в Университета в Берн каза друго - става въпрос за Болестта на Марек и че ваксината там е различна от ваксините за COVID-19 "по една проста причина - тя не потиска разпространението на вируса на тази болест по никакъв начин, за разлика от ваксините против COVID-19, които значително намаляват разпространението на болестта. Освен това типовете ваксини и пр. са коренно различни. Така че спокойствие и без излишни шашкания - ваксините помагат и са нужни за проконтролирате на заболяването, няма да стимулират мутации".

Засега обаче официалната статистика на Единния информационен портал не показва никакво увеличение на случаите - ВИЖТЕ ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес