Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 21 март "зеленият сертификат" отива в историята. Засега

17 март 2022, 13:16 часа • 15852 прочитания

Считано от 21 март, понеделник, отпада изискването за „зелен сертификат“ за всякакви дейности и мероприятия в България, ограничени до момента. Това обявиха от здравното министерство.

От там уточняват, че от същата дата присъственото обучение във висшите училища ще се провежда при следните условия:

  • въведено е обучение по график, при което не се допуска едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите, както и смесване на групи;
  • създадена е организация за провеждане на лекции при 50% заетост на помещенията.

Остава обаче изискването за редовно проветряване, дезинфекция на помещенията и носене на защитни маски за лице от студентите и преподавателите.

Със същата заповед, но от 29 март (вторник) отпада изискването за изследване с щадящи тестове в училищата в страната. Именно вчера от образователното министерство обявиха, че на практика положителните тестове сред учениците са намалели достатъчно много и спадът на заболеваемостта е осезаем.

Припомняме, че от 10 март пък отпадна изискването за представяне на "зелен сертификат" и за обектите с обществено значение, с оглед положителната тенденция за намаляване заболеваемостта в страната.

Практически предстоящото отпадане на ограничението бе обещано от властта още преди месец - на 21 февруари правителството и здравните експерти обявиха план в три стъпки за разхлабване на мерките:

"Плановете ни са от 20 март да отпадне зеления сертификат, ако заболеваемостта продължи да спада", каза тогава министър-председателят Кирил Петков и обяви, че са прогнозирали именно на 20 март вече да е възможно да се прекратят всички ограничения в страната, произлизащи от "зеления сертификат" и той да е действащ единствено относно европейския регламент за пътуване.

През последните 2 седмици обаче практически спадът на новите случаи на коронавирус замръзна и в момента дори има лека тенденция на увеличение. Показателна е справката от Министерството на здравеопазването за 7-дневната заболеваемост - в 13 от 28 области вече има увеличение, като в Смолян е особено видимо - над 116%. ОЩЕ: Седмицата на коронавируса: Ръст на положителните тестове, но лек. Смъртността и хоспитализираните намаляват

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес