Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оптимизацията на спешната помощ влиза в здравните приоритети

24 ноември 2021, 15:27 часа • 1553 прочитания

Осъвременена структура и адекватно заплащане искат за спешната помощ бъдещите управляващи. Те записаха сред приоритетите в здравеопазването оптимизацията в спешните отделения, която трябда да се случи до юни 2022 г.

Този проблем беше дискутиран по време на преговорите в сектор "Здравеопазване" между ИТН, БСП и ДБ, организирани от "Продължаваме промяната".

Идеята е за 1 час спешната помощ да може да закара пациента до здравно звено, където да може да му се окаже необходимата помощ.

128 млн. лв. по Програмата за възстановяване са предвидени за 7 медицински хеликоптера, припомниха участниците в дискусията.

Адекватно заплащане на кадрите, повече възможности за реализация и специализация са сред останалите приоритети в здравеопазването.

Дискусията завърши с общо становище, че за поредната реформа в здравната система ще са необходими още средства. Асен Василев обяви, че ако той е министър на финансите, ще положи усилия за осигуряване на необходимите допълнителни средства. По думите му пари ще се намерят "като спрем течовете в системата и в другите системи".

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес