Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Онокоболните в Горна Оряховица ще получават психологическа помощ

09 октомври 2017, 08:08 часа • 1749 прочитания

Психологична помощ за справяне с болестта предлага Асоциацията на онкоболните в Горна Оряховица. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Мария Георгиева, председател на Регионалния център в Горна Оряховица. Тя отбеляза, че все повече хора с онкологични заболявания търсят помощта на психотерапевти за справяне с тежката диагноза. Работата на екипа в Центъра е ежедневна, особено с новозаболелите.

Експертите събеседват с тях и им дават ценни съвети за протичането на болестта и за начина на живот и хранене с диагнозата „рак“. При необходимост те ги насочват към определени специалисти.

„В нашата организация ние не помагаме само на болни, а и на здрави. Даваме им съвети какво те могат да направят превантивно за своето здраве. 13 години ние съществуваме и работим по този начин. Убедена съм, че психотерапията много допринася за укрепване на психиката, а когато една психика е укрепена и имунната система укрепва“, посочи Мария Георгиева.

Тя подчерта, че броят на заболелите от рак на гърдата се увеличава, а възрастта им все повече спада. По думите ѝ основни причини за увеличаване на броя на онкоболните са стресът, нездравословното хранене и замърсената околна среда. Тя препоръча два пъти в годината да се прави профилактичен преглед за рак на гърдата.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес