Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Поставят ни под карантина устно по телефона или със SMS

03 декември 2020, 11:47 часа • 2547 прочитания

Уведомяването за поставяне в изолация или под карантина заради COVID-19 и други заразни болести вече може да става по телефона или чрез SMS и електронни съобщения. Това стана с гласуване на второ четене на текстове  от Закона за здравето, от който отпада текстът, регламентиращ задължителното лечение на коронавирус и други тежки заболявания в болница, но се дава възможност за задължителна изолация в лечебно заведение.

Гласуването на промените в пленарната зала мина без никакви изказвания.

На първо четене по предложение на председателя на здравната комисия и шеф на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова с мотив прецизиране на закона бе прието да остане само "задължителната изолация", което според експерти е проблем, тъй като домашната изолация не е достатъчна, за да се предотврати разпространението на тежки заболявания. Така няма законово основание да бъде задължен да постъпи в болница заразен с болест като холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, туберкулоза с бацилоотделяне и коронавирус, ако той отказва.

Преди окончателното гласуване днес Дариткова предложи по предписание на директор на здравна инспекция задължителната изолация при коронавирус и други заразни болести да може да се извършва в лечебно заведение. Предписанието ще се издава по предложение на лекуващия лекар.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ: По-бърза процедура за смъртни актове предлагат депутати

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес