Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално Москов поиска още 20 млн. лева за ваксини

04 март 2016, 18:00 часа • 4356 прочитания

Заради неуспеха да бъде изцяло изпълнен имунизационният календар на България, Министерството на здравеопазването (МЗ) поиска още 20 млн. лева бюджет през настоящата година, с които календарът да бъде наваксан. Предложението е пуснато за обществено обсъждане.

Като основен мотив за искането на средствата, с които да се изпълни изцяло календара за тази година, МЗ сочи неизпълнението на календара през 2014 и 2015 година. Особено критично беше положението с 5- и 6-компонентните ваксини, с които се имунизират новородени от втория месец след раждането, напомнят от МЗ, като се посочва, че реимунизацията на 16-месечна възраст е спряна от 3 март миналата година поради липсата на 5-компонентна ваксина - срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б.

Интересен факт е, че искането за още пари не е свързано с въвеждане на изисквания по правото на ЕС и затова няма да се прави справка за съответствие с европейското право. Припомняме, че в разгорелия се скандал относно ваксините „Пентаксим” и „Еувакс Б” един от основните аргументи беше, че доставеният от Турция „Пентаксим” има завишено количество тиомерсал, неотговарящо на нормите на ЕС.

Скандалът с ваксините доведе дотам, че Народното събрание реши два пъти годишно здравното министерство да се отчита за ваксините пред Комисията по здравеопазването в парламента. Докладите се представят през януари и юли.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес