Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официални данни загатват, че британският коронавирус може да е доминантен в България

12 февруари 2021, 21:09 часа • 3945 прочитания

Напълно възможно е британският вариант на коронавируса (В.1.1.7) вече да е доминиращ в България. Това обаче все още не е доказано, макар че данни от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) навяват такива мисли.

По информация на БНТ, от 96 положителни за коронавирус проби, секвенирани от НЦЗПБ, 68 са с британския вариант. Все още няма "хванати" проби с южноафриканския (B1351) и бразилския (P.1) вариант.

В британския вариант, установен в България, я няма мутацията Е484К, която помага на вируса да заобикаля имунния отговор както от ваксините, така и при преболедувал вече човек. Във Великобритания вече беше открит вариант, който е развил Е484К - ПОДРОБНОСТИ ТУК.

Данните сочат, че британския вариант В.1.1.7. се е появил в област Кюстендил още преди края на миналата година.

За да повиши капацитета си от секвениране на SARS-CoV-2, НЦЗПБ ще въвежда нови техники за оптимизиране на изследванията за целогеномно секвениране. Към настоящите екипи свързани с дейностите по секвениране, комуникация и логистика ще бъдат ангажирани допълнителни молекулярни биолози и други експерти.

В допълнение, по линия на взаимопомощ от Европейския център по заразни болести (ECDC) и ЕК ежеседмично и безвъзмездно ще бъдат изпращани проби за секвениране. Така, седмичният капацитет ще достигне до 400 изследвания.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес