Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общинската болница в Дупница не иска пръстов отпечатък

17 август 2016, 07:14 часа • 1929 прочитания

Общинската болница в Дупница и пациентите й се възпротивиха срещу задължителния прием с пръстов отпечатък от октомври.

Директорът например не е наясно какво става в случай, че пациентът откаже да се идентифицира с отпечатък.

"Аз не знам в такъв случай какво точно трябва да предприема. Тъй като по това, което се пуска като стандарт, реално пътеката няма да бъде платена. За такъв пациент аз или трябва да го върна, ако откаже да си даде пръстовия отпечатък, или трябва да остане пътеката за сметка на болницата", коментира Росен Тимчев пред Би Ти Ви.

Повечето пациенти намират за ненужно и дори обидно да оставят свой отпечатък при постъпване в болница.

"Имаме идентификационен номер навсякъде, дето се казва, имам лична карта с биометрични показатели. Защо трябва и тук да се идентифицирам?", пита пациент. "Лично аз съм говорил с мои приятели, те казват: да не съм престъпник, че като влизам в болница, да ми взимате отпечатък", коментира и д-р Димитър Недин от болницата.

"Това е единствената възможност, която не коства абсолютно нито една стотинка на всеки български пациент, защото той го носи със себе си. Това не го карат той да ходи да си плаща чипа или да си плаща новата лична карта", коментира зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков.

"Мога да дам конкретен пример с болница, която източва касата с 200 000 лева благодарение на това, че са разписани, че в нея са лежали пациенти, които не знаят къде се намира болницата, които е доказано след това със специални средства, че са водени с таксита, за да я видят къде е. Девет години по-късно се разкрива случаят", допълни той, без да посочва за кое лечебно заведение говори, пише в. "Сега".

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес