Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЗОК обеща, че няма да изостави болните от миелофиброза

09 ноември 2015, 17:55 часа • 7220 прочитания

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обеща, че ще заплаща лекарството Jakavi (Ruxolitinib), което е необходим на болните от миелофиброза.

От НЗОК са провели няколко кръга преговори с Novartis Europharm Limited, която е притежател на разрешението за употреба на лекарството Jakavi (Ruxolitinib), което освен това е включено и в Приложение 2 на Позитивния лекарствен списък, съобщават от Касата.

Обяснението им идва в отговор на писмо на Елена Дянкова, която обвини НЗОК, че не е изпълнила ангажимента си към пациентите с тази болест.

От Касата посочва също, че е изготвен проект на допълнение на необходимите текстове в съответната клинична пътека/процедура, по която лекарственият продукт ще бъде назначаван и заплащан. Финалният разговор от тези преговори е проведен на 5 ноември с Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК. Постигнати са договорености за предоставяне на допълнителни документи, необходими за подписване на договор и НЗОК гарантира, че ще заплаща лекарствения продукт Jakavi (Ruxolitinib).

У нас страдащите от това заболяване са около 50 души. Миелофиброзата е злокачествено заболяване на костния мозък, което може да се развие в тежка форма на левкемия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес