Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново лекарство срещу коронавирус влиза в употреба у нас

20 октомври 2021, 14:54 часа • 12354 прочитания

Министерски съвет взе решение, с което одобри закупуването на 3000 дози монопонални антитела - нов лекарствен продукт за болнично лечение на COVID. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг в Министерски съвет.

Той не уточни за кой продукт става въпрос, но заяви че става дума за лекарствен продукт, неразрешен за употреба. Министърът е разрешил използването му със заповед. Въпреки че не бе уточнено името на препарата, от известно време се говори, че най-вероятно става въпрос за "Молнупиравир" на Merck.

Идеята на лекарството обаче е да спира размножаването на вируса в тялото и съответно то трябва да се взема възможно най-рано, а не когато се е стигнало до тежко състояние, в каквото се намират огромна част от пациентите в болниците.

"Това е нов лекарствен продукт, втора възможност на лекарите да лекуват болни с коронавирус. Досега имаше само една възможност - с "Ремдесивир", уточни д-р Кацаров.

По-рано днес здравният министър сам потвърди, че "всеки четвърти, лекуван с "Ремдесивир", е починал, без да влиза в разсъждения защо и дали сериозна причина не е това, че препаратът също се дава с цел да спре размножаването на вируса т.е. при по-късен прием след развиване на болестта той става все по-неефективен, тъй като вирусът се е намножил много в тялото. "Ние ще сме изправени пред ситуация много скоро да осигурим болнични легла. Трябва да изберем живота, това е по-важно", добави той.

Според професор Татяна Червенкова лечение с ремдесивир се препоръчва в началото на заболяването – в първите 5-7 дни, когато е налице вирусна репликация. При разпространения сега делта-вариант този период е 3-6 дни. Пациентите обикновено влизат в болница около 7-10 ден от болестта, когато включването на противовирусен медикамент, какъвто е "Ремдесивир", не е оправдано.

Първите доставки на новото лекарство от същия тип като "Ремдесивир" се очакват до края на този месец, като се прави всичко срокът да бъде съкратен. Решението на министъра е изненадващо, защото новият препарат ще се използва именно за болнично лечение, а не при първоначални симптоми, каквато всъщност е предназначението му.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес